Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Welke oogkleur krijgt mijn kind?

Bram
4 min read

Je hebt je waarschijnlijk al eens afgevraagd welke oogkleur je kind zal krijgen. Vaak krijgen kinderen die dezelfde oogkleur als hun ouders, maar dit is niet altijd het geval. Integendeel, sommige ouders die beide bruine ogen hebben kunnen een baby met blauwe ogen krijgen. Wil jij weten wat de oogkleur van je kind zal zijn? lees dan hier verder.

De oogkleur is erfelijk bepaald

Kijk eens goed naar de oogkleuren die in jullie familie voorkomen. Meestal krijgen kinderen de oogkleur van ten minste een van de ouders. Maar soms kan een oogkleur ook gewoon ergens anders in de familie voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat jij blauwe ogen hebt, je partner bruine en je kind groene. Dat je kind een andere oogkleur heeft wil dus niet zeggen dat je partner je bedrogen heeft. Kijk maar eens goed in je familie.

Wat zijn dominante oogkleuren?

Sommige oogkleuren zijn dominant ten opzichte van andere. Een bruine oogkleur is bijvoorbeeld dominanter dan een groene oogkleur en groen is dan weer dominant aan blauw. Toch betekend dit niet dat je kind bruine ogen zal krijgen als jij bruine ogen hebt en je partner blauwe. De oogkleur die jij genetisch doorgeeft is niet automatisch dezelfde als je eigen oogkleur. Het kan bijvoorbeeld ook de oogkleur van je ouders of broer of zus zijn. Als je zelf bruine ogen hebt kan je dus perfect de blauwe oogkleur van je ouders doorgeven.

Welke oogkleur zal min kijnd krijgen?

Om te weten te komen welke oogkleur je kind zal krijgen kan je dit schema gebruiken. Hebben jij en je partner beiden bruine ogen? Je kind heeft dan 75% kans om ook bruine ogen te krijgen en 18% op groene ogen en slechts 6% kans op blauwe ogen.

Oogkleur jij + partner

Kans op bruine ogen

Kans op groene ogen

Kans op blauwe ogen

Bruin + bruin

75%

18%

6%

Groen + bruin

50%

37%

12%

Blauw + bruin

50%

0%

50%

Groen + groen

1%

75%

25%

Groen + blauw

0%

50%

50%

Blauw + blauw

0%

1%

99%

 

Alle baby’s worden geboren met blauwe ogen

Vele mensen weten het misschien niet, maar alle baby’s worden geboren met blauwe ogen. Als je baby een blanke huidskleur heeft tenminste. Dat komt omdat de oogkleur afhankelijk is van de hoeveelheid pigment in je lichaam. Baby’s hebben nog maar heel weinig pigment en zullen daarom automatisch blauwe ogen hebben. Daarna zal de oogkleur naar groen en naar bruin kunnen veranderen.

Wanneer weet ik zeker welke oogkleur mijn kind zal krijgen?

De oogkleur van je kind kan nog tot het zesde levensjaar veranderen. Pas als je kind zes jaar is zal je dus met zekerheid kunnen zeggen welke oogkleur het heeft.

 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…