Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

WERELDGEZONDHEIDSDAG de vele gezondheidsvoordelen van een dagelijkse dosis natuur

Gezond.be
4 min read

Naar aanleiding van Wereldgezondheidsdag lanceert A.S.Adventure ‘Daily Dose of Nature’: een sensibiliseringscampagne die de positieve effecten van een dagelijkse portie natuur belicht.

Met een wetenschappelijk onderbouwd manifest wil A.S.Adventure ons informeren over de gezondheidsvoordelen van een dagelijkse dosis natuur en ons aansporen om ook dagelijks de natuur in te trekken. Dat kan door simpelweg vaker te gaan wandelen. Het is een makkelijke gewoonte die heel wat gezondheidsvoordelen oplevert, zowel op fysiek als op mentaal vlak.

Wetenschappelijk onderbouwd manifest

A.S.Adventure slaat voor deze sensibiliseringscampagne de handen in elkaar met een team van vijf gezondheids- en milieu-experten: Prof. dr. Tim Nawrot, Prof. dr. Dirk Avonts, Prof. dr. Lode Godderis, Ing. Nolwenn Lécuyer en dra. Tania Noël. Samen creëerden ze een wetenschappelijk onderbouwd manifest, dat het bewustzijn over de voordelen van een wandeling in de natuur wenst te vergroten en het welzijn van de Belgen wil verbeteren. Het manifest werd ook ondertekend door verschillende relevante en prominente organisaties als Natuurpunt, Go Forest en River Cleanup. 

Het gaat om meer dan uitsluitend het goed gevoel dat we overhouden na het wandelen. Zo suggereert wetenschappelijk onderzoek steeds vaker dat eropuit trekken in de buitenlucht een gunstig effect heeft op onze mentale en fysieke gezondheid. Daarnaast brengt het heel wat sociale voordelen met zich mee. Kortom: het zorgt ervoor dat lichaam, geest en ziel tot rust kunnen komen en we ons verbonden voelen met elkaar. Om deze positieve effecten te bekomen hoef je ook niet urenlang het bos in te trekken. Een kleine dagelijkse dosis of ‘microdosis natuur’ kan al een positieve invloed hebben op je welzijn.

Voordelen

Direct verband tussen een wandeling in de natuur en geestelijke gezondheid

‘Een recent overzicht van alle gevoerde studies toont aan dat – in 98% van de onderzoeken – ons mentaal welzijn verbetert. Ook onze fysieke gezondheid en geheugen verbeteren, respectievelijk in 83% en 75% van de studies. Een groene omgeving vermindert dus niet alleen de fysieke risico’s zoals cardiovasculaire aandoeningen; het kan ook stress, depressie en zelfs psychiatrische aandoeningen helpen voorkomen,‘ aldus milieu-epidemioloog, prof. dr. Tim Nawrot – Hoogleraar, milieu-epidemiologie, Universiteit Hasselt en KU Leuven.

Werken in een natuurlijke omgeving

Wie in een natuurrijke omgeving werkt of tijdens zijn werkdag even gaat wandelen, ziet zijn concentratievermogen verbeteren en angstgevoelens, stressniveau en vermoeidheid verminderen. ‘Bedrijven die dit omarmen, zorgen niet alleen voor gelukkigere en productievere medewerkers, maar dragen ook bij aan een duurzame en gezonde samenleving,’ zegt prof. dr. Lode Godderis – Gewoon hoogleraar KU Leuven en CEO Idewe.

Grotere biodiversiteit

‘98% van de Belgen woont in een stedelijke omgeving. Om het dagelijkse contact van de Belgen met de natuur in de hand te werken, moet de natuur de stad binnenkomen. Steden die in stadsbossen en groene ruimten investeren, dragen bovendien bij aan de biodiversiteit en de kwaliteit van onze leefomgeving,’ zegt ingenieur, gids en trainer Japans therapeutisch bosbaden, Nolwenn Lécuyer.

Wil je meer weten over de fysieke en mentale voordelen van een dagelijkse dosis natuur? Lees dan zeker het wetenschappelijk onderbouwd manifest, via asadventure.com.

Daily Dose of Nature heeft ook een motivatieprogramma waar iedereen vanaf 17 april op kan intekenen. Wie zich inschrijft, krijgt twaalf weken lang motiverende boodschappen om zo de natuur daadwerkelijk op te nemen in zijn dagelijkse routine en levensstijl.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…