Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

WERELDKANKERDAG ontwerp jij dit jaar het Pink Ribbon lintje om borstkankerpatiënten te steunen?

Lisa Piotti
3 min read

Vandaag is het Wereldkankerdag. De dag waarop we extra steun bieden aan mensen die door deze vreselijke ziekte worden getroffen. Dat doen we onder andere door het dragen van het Pink Ribbon lintje, dat al meer dan vijftien jaar wordt verkocht in ons land. Omdat kanker ook de omgeving van patiënten raakt, roept Pink Ribbon iedereen op om dit jaar zelf een ontwerp in te dienen. Doe jij ook mee?

In ons land worden maandelijks gemiddeld 5.725 nieuwe kankerdiagnoses gesteld. Bij mannen komen prostaat-, long- en dikke darmkanker het meest voor. Bij vrouwen gaat het vaak om borst-, long- en dikke darmkanker. De ziekte zorgt jaarlijks voor meer dan 28.000 sterfgevallen, en is dus meer dan ooit een prioriteit voor onze volksgezondheid.

Borstkanker

Elk jaar krijgen zo’n 10.500 vrouwen de diagnose borstkanker. Vandaag vechten 100.000 Belgische vrouwen tegen de vreselijke ziekte. Sterker nog, één op negen vrouwen in ons land wordt ooit getroffen door borstkanker. Dat is een uitzonderlijk hoog cijfer en de aantallen nemen elk jaar toe.

Ook mannen worden getroffen door borstkanker. Jaarlijks worden ongeveer 100 mannen gediagnosticeerd met de ziekte. Om onze steun uit te drukken aan lotgenoten en hun omgeving, verkoopt Pink Ribbon tijdens de Internationale Borstkankermaand oktober haar iconische roze lintje. ​ 

Pink Ribbon

In september wordt het traditioneel startschot voor de Internationale Borstkankermaand gegeven, want dan stelt Pink Ribbon haar nieuwe lintje voor. Elk jaar is er een nieuwe ontwerper. Zo werd het lintje van vorig jaar ontworpen door drie (ex)borstkanker-patiënten. Dit jaar krijg jij de kans om het nieuwe ontwerp te maken! 

‘Vorig jaar was onze oproep gericht aan (ex)borstkankerpatiënten zelf. Aangezien de diagnose niet enkel lotgenoten treft, maar ook hun omgeving, willen we dit jaar iedereen de kans geven om het roze lintje te ontwerpen. Iedereen die het zelf heeft meegemaakt, van dichtbij of een beetje verder. Het lintje weerspiegelt de persoonlijke ervaring en hoe iemand omgaat met borstkanker. Want iedereen die er op de één of andere manier mee in aanraking is gekomen, weet beter dan wie ook, hoe borstkanker écht voelt”, verduidelijkt Hilde Debackere, gedelegeerd bestuurder bij Pink Ribbon vzw. ​ 

De vzw wil de campagne zo laagdrempelig mogelijk houden, zodat iedereen zich geroepen voelt om een ontwerp in te zenden. Op de website vind je een eenvoudige template die je kunt afdrukken. Naast het ontwerp, vul je ook zes korte vragen in die peilen naar hoe borstkanker jouw leven heeft veranderd. Pink Ribbon kiest het uiteindelijke ontwerp op basis van authenticiteit, originaliteit en productiemogelijkheid.

Wil je graag een ontwerp inzenden? Dat kan via pink-ribbon.be. Deelnemen kan tot en met vrijdag drie maart.

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…