Wortelsoep met gember, kokosmelk en koriander

wortelsoep-met-gember-kokosmelk-koriander.jpg

De vegetarische keuken biedt oneindig veel variatie. Deze heerlijke tropische wortelsoep is daar een voorbeeld van. Het is gemakkelijk te maken en vanwege de fluweelzachte textuur een culinair hoogstandje! Water is vaak het dragende ingrediënt van een soep, maar in dit gerecht spelen de wortel en kokosmelk ook een grote rol.

Wortel: Stevig en veelzijdig

Door wortel als basis van een soep te gebruiken, kun je optimaal genieten van de vele voedingsstoffen. De provitamine bètacaroteen uit wortel wordt in het lichaam omgezet in Vitamine A en dit heeft o.a. een gunstige werking als antioxidant.

Kokosmelk: Romig en gezond

Kokosmelk staat erom bekend dat het de bloeddruk verbetert én cholesterolwaarden helpt verlagen. Bovendien is het een rijke bron van vele vitaminen en mineralen.

Benodigdheden

  • 1 grote pan voor de soep
  • 1 grote kom voor de gesneden ingrediënten
  • 1 staafmixer
  • Basis keukengerei (messen, schillers)

Ingrediënten (2-3 pers)

  • 500 gram wortels
  • 1 liter kraanwater
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel limoensap
  • 2 takjes koriander
  • 1 ui (wit)
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 theelepel kerrie
  • 1 theelepel komijn (gemalen)
  • 2 eetlepels Becel vloeibaar Original
  • 1 theelepel gember (geraspt)
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel peper

Bereiding

  1. Was de wortels (500 gram) en verwijder de schillen. Snijd de wortels vervolgens in kleine stukken van 1 à 2 centimeter.
  2. Was en snipper de witte ui in kleine stukken. De witte ui wordt tijdens het bakken minder scherp maar wel zoeter van smaak.
  3. Rasp de gember (zonder schil) zeer fijn. Er is slechts één theelepel geraspte gember nodig, let hier goed op, zodat de smaak van gember de soep niet teveel gaat overheersen.
  4. Verwarm op laag vuur twee eetlepels Becel vloeibaar Original in de pan. Bak de ui samen met de gember gedurende 2 minuten en roer daarna de kerrie, komijn en het groentebouillonblokje erdoor. Roer het mengsel door elkaar tot een smeuïg sausje.
  5. Giet het water in de pan (1 liter) bovenop het sausje en voeg daar ook de gesneden wortels aan toe. Laat het geheel 20-25 minuten koken tot de wortels goed gaar zijn.
  6. Haal de pan van het vuur en pureer de ingrediënten samen tot een fluweelzacht geheel. Verfijn de smaak met peper, zout, koriander, limoensap en roer tenslotte de kokosmelk door de soep.
  7. Serveer de soep warm of koud door het (op kamertemperatuur) in de koelkast te plaatsen.

Serveertip: Maak er een knapperige presentatie door er volkoren soepstengels of mild gekruide croutons naast te serveren.