Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

WOW: Dit gebeurt als je stopt met koolhydraten te eten

Bram
2 min read

Tegenwoordig is het low-carb dieet helemaal in. Brood, pasta en aardappelen zijn de nieuwe boosdoeners en worden soms zelfs helemaal uit het menu geschrapt. Maar wat gebeurt er met je lichaam als je te weinig koolhydraten eet?

1. Je verliest kilo’s… water!

Als je stopt met het eten van koolhydraten zie je dat onmiddellijk op de weegschaal. Goed zou je denken, maar helaas je verlies je helemaal geen vet. Koolhydraten worden in je lichaam opgeslaan als glycogeen, en glycogeen bevat veel water. Als je stopt met het eten van koolhydraten zal je lichaam de glycogeen in je voorraadreserves aanspreken. Zo verlies je dus een grote hoeveelheid water.

2. Je hebt minder energie

Koolhydraten zijn de brandstof van je lichaam, als je een tekort hebt daalt je vitaliteit en energie. Door gezonde volkoren producten te schrappen krijg je bovendien minder ijzer, magnesium en vitamine B binnen. Allemaal stoffen die je lichaam (brood)nodig heeft!

3. Je humeur lijdt eronder

Door koolhydraten te eten maakt je lichaam meer serotonine aan, dat is een hormoon waar je gelukkig van wordt. Heb je nog een reden nodig om gezonde volkoren producten te eten? Serotonine heeft een grote invloed op je geheugen, humeur, zelfvertrouwen, slaapritme en jawel… je seksuele activiteit.

4. Je voelt je ziek

Als je lichaam minder brandstof krijgt zal je je zwak, duizelig en ziek voelen. Het voelt een beetje als een griepje en daarom wordt het ook weleens het ‘low-carb-griepje’ genoemd. Na een tijdje zal je lichaam leren wennen aan die verminderde brandstoftoevoer, maar leuk is anders.

5. Je toiletbezoeken worden schaarser

We hebben voldoende vezels nodig voor een gezonde stoelgang. Vezels stabiliseren je bloedsuikerspiegel en verminderen je kans op chronische ziekten en obesitas. Als je niet genoeg vezels in je lichaam hebt zal je veel minder naar het toilet kunnen gaan, en dat is niet gezond.

6. Je hebt geen zin in sport

Je lichaam heeft het liefste kookhydraten om energie uit te halen. Als jij sport is je lichaam druk in de weer om al die koolhydraten te verbranden. Minder koolhydraten in je lichaam betekent minder energie en minder motivatie om je extra in te zetten. Laat je workout niet in het gedrang komen en eet gezonde granen.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…