Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo ga je om met vakantiestress

Anja
5 min read

Miljoenen landgenoten pakken elk jaar weer hun koffers in om op vakantie te gaan naar een bestemming in binnen- of buitenland. Maar voordat er vertrokken kan worden, moet er in de regel nog een heleboel gebeuren en dat gaat helaas niet altijd volledig zonder slag of stoot. Sommige mensen maken zich namelijk voortdurend zorgen of zij wel alles in hun koffer hebben gedaan dat nodig is om onbezorgd vakantie te kunnen vieren. Om er echter zeker van te zijn dat je niet helemaal hoteldebotel wordt van de vakantestress hebben we hieronder een aantal nuttige adviezen en tips voor je op een rijtje gezet.

1. Neem tijdig vrij

Wanneer de meeste mensen aan vakantie denken dan denken zij aan rust, vrijheid en uiteraard aan heerlijk relaxen. Om die reden is het dan ook verstandig om al een aantal dagen voor vertrek vrij te nemen van je werk. Op die manier kun je een beetje meer ontspannen je koffers inpakken en rustig toe werken naar je vakantie zodat vakantiestress weinig kans krijgt om toe te slaan. Dit is niet alleen erg prettig voor jezelf, maar zeker ook voor iedereen in je directe omgeving.

2. Goede afspraken maken met reisgenoten

Door van tevoren goede afspraken te maken met je reisgenoten, zoals je kinderen en je partner kun je een heleboel vakantiestress vermijden. Als dat nodig is, dan kun je immers altijd proberen om een compromis te sluiten en iedereen tevreden te stellen. Niet iedereen heeft immers dezelfde behoeftes. Je dient hierbij er wel voor te zorgen dat iedere reisgenoot met eigen ideeën aan de beurt komt. Alleen op die manier houd je het voor iedereen leuk en zal de kans op een geslaagde vakantie nog groter worden.

3. Maak vooraf een checklist

Door op tijd een uitgebreide checklist voor je vakantie te maken met spullen die je mee wilt nemen kan vaak ontspannen aan de reis worden begonnen. Bij voorkeur loop je deze lijst meerdere keren nauwkeurig door zodat je zeker weet dat je echt alles op hebt geschreven. Deze manier van werken kan je doorgaans een hoop teleurstellingen besparen, want je bent heus niet de eerste of de enige die in alle hectiek iets (belangrijks) thuis achterlaat.

4. Begin tijdig met voorbereidingen

Een belangrijk advies voordat je op vakantie gaat, is om zeker niet te laat te beginnen met de voorbereidingen. Door ruim de tijd te nemen, zul je immers veel minder gestrest aan de slag gaan. Op het moment dat het je toch niet lukt om alle voorbereidingen ruimschoots voor vertrek te treffen, dan kunt u beter een dag later weggaan dan hals over de kop vertrekken in de hoop dat alles wel op zijn pootjes terechtkomt.

6. Rustdagen op vakantie

Sommige mensen willen het liefst zo actief mogelijk zijn tijdens hun vakantie, terwijl anderen juist de voorkeur geven aan volledige ontspanning. Wanneer dit aan de orde is binnen je reisgezelschap dan is het verstandig om zo nu en dan een rustdag in te plannen. Op die manier wordt namelijk iedereen tevredengesteld en zorg je dat er aan ieders verwachtingen (deels) kan worden voldaan. Door bovendien ervoor te zorgen dat de verwachting binnen je reisgezelschap niet te ver uiteen liggen, worden onnodige stress en ruzies voor een groot deel vermeden.

7. Laat het internet met rust

Op vakantie probeer je zo veel mogelijk te ontspannen en is het dan ook niet wenselijk om te pas en te onpas bijvoorbeeld je mails te checken. Wanneer je echt niet anders kan, doe je er verstandig aan om hiervoor een vast moment van de dag voor te kiezen. Beter echter laat je de computer en het internet even aan de zijlijn staan. Je partner je gezin, of je andere reisgenoten, staan dan immers, nog meer dan thuis, op de eerste plaats.

8. Huisdierenopvang op tijd regelen

Op het laatste ogenblik nog op zoek gaan naar een oppas voor je huisdier(en) is veel mensen al duur komen te staan. Een heleboel mensen slagen er dan namelijk niet meer in om een oppas te vinden. Een aantal van deze mensen neemt dan vervolgens het vreselijke besluit om hun dieren ergens te dumpen. Naast een oppas voor je dieren is het overigens ook zeker aan te raden om iemand in te schakelen die je post uit de brievenbus haalt en je planten water geeft gedurende je afwezigheid.

9. Geef dieven geen kans

Voordat je vertrekt naar je vakantiebestemming dien je altijd alle ramen en deuren goed af te sluiten en bovendien alle gereedschappen, ladders en andere hulpmiddelen voor dieven en inbrekers buiten hun bereik te leggen. Om je huis er enigszins bewoond uit te laten zien als je op vakantie bent, kun je gebruikmaken van één of meerdere tijdschakelaars om lichten te laten branden.

10. Uitgerust op weg

Om er goed tegenaan te kunnen gaan tijdens je (lange) reis is voldoende rust essentieel. Kinderen op de achterbank zijn immers niet altijd even stil en ook kun je soms minder snel reizen dan je aanvankelijk had gehoopt, je kunt bijvoorbeeld plotseling in een kilometerslange file terechtkomen terwijl de temperatuur in de auto alleen maar hoger wordt. Om kinderen onderweg bezig te houden, en dus je reis een stuk meer ontspannen te laten verlopen, kun je wat spelletjes, boeken, tijdschriften of films meenemen.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…