Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo kies je de juiste sportschoenen

Bram
3 min read

Goede sportschoenen zijn van essentieel belang. Ze geven je voeten de ondersteuning die ze nodig hebben en je voorkomt pijnlijke sportblessures. Maar waar moet je op letten als je sportschoenen koopt? Wij vroegen advies aan sportexpert.

1. Koop je sportschoenen niet te klein

Als je sport, glijdt je voet enkele millimeters tot een centimeter naar voor. Hierdoor zal de schoenmaat van je sportschoenen een halve tot een hele maat groter zijn dan je gewone schoenen. Let er tijdens het passen op dat je tenen de voorkant van je sportschoen niet raken. Er moet nog een vingerbreedte tussen je tenen en de schoen zijn, anders loop je het risico op blaren of blauwe nagels.

2. Je lichaamsgewicht is een belangrijke factor

Iemand die 80 kilo weegt heeft andere sportschoenen nodig dan iemand die 55 kilo weegt. Hoe meer je weegt, hoe belangrijker een goede schokdemping wordt. Tijdens het sporten vang je tot drie keer je eigen lichaamsgewicht op. Die schokken lopen van in de hiel tot helemaal boven je ruggengraat. Als je meer dan 80 kilo weegt, koop je daarom best een schoen die speciaal ontworpen is met extra schokdemping. Deze schoenen bevatten een tussenzool uit stevig schuim en dat vangt schokken beter op.

3. Schoenen passen doe je best in de namiddag

Als je sport, zullen je voeten een beetje opzwellen. Zo is het mogelijk dat je schoenen aan het begin van je training perfect passen en na enkele minuten beginnen te knellen. Ga daarom je schoenen in de namiddag passen, je voeten zijn dan al een beetje gezwollen.

4. Neem je oude sportschoenen mee naar de winkel

Elke sporter loopt op zijn eigen manier. Je kan je voet afrol controleren door te kijken naar hoe je schoenzool verslijt. Een schoenzool die vooral aan de buitenzijde of aan de binnenkant versleten is wijst op een afwijkende looptechniek. Je zal in dat geval speciale schoenen nodig hebben om je voeten te ondersteunen. Is je schoenzool over de hele zool gelijkmatig versleten? Dan ben je een neutrale loper.

5. Bespaar niet op goede sportschoenen

Goede sportschoenen kosten vaak iets meer. Ze ondersteunen je voeten waardoor je een betere houding aanneemt en ze vangen schokken op. Als je met weinig kwalitatieve sportschoenen loopt, zal je vroeg of laat een blessure krijgen. Kinesisten en behandelingen kosten veel meer dan wat je nu aan je goede sportschoenen uitgeeft. 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…