Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zorgeloos reizen ondanks je allergie of intolerantie? Dat doe je in Zuid-Tirol!

Gezond.be
5 min read

Kamp je met astma? Ben je allergisch aan lactose? Of mag je absoluut geen gluten eten? Dan zal je op reis ook vaak moeten uitkijken en kan je misschien niet met volle teugen genieten. Goed nieuws: in het Italiaanse Zuid-Tirol kan het wel! In deze mediterrane bergregio ga je voor een allergievrije vakantie en boost je je gezondheid.

In het Italiaanse Zuid-Tirol profiteer je niet alleen van de gezonde berglucht. Je voelt je er één met de natuur en rekent af met stress. Je schuift aan tafel in een restaurant dat lokaal, biologisch en glutenvrij kookt of je kan er zelfs in een respiration hotel verblijven, waar specialisten je luchtwegproblemen of allergieën behandelen.  

De pure lucht van Ahrntal

Wist je dat je elke vier seconden inademt? In totaal is dat dus ruim 20.000 keren per dag. De kwaliteit van de lucht heeft dan ook een grote impact op je gezondheid. Heel wat mensen kampen met astma of andere luchtwegproblemen. Gelukkig zijn er nog plaatsen waar de lucht zo puur is, dat ook zij makkelijk kunnen ademhalen. Zo heb je Valle Aurina in Ahrntal, een Zuid-Tiroolse vallei die wordt omringd door meer dan 80 bergen van zo’n 3.000 meter hoog. Omdat er weinig verkeer rijdt en er geen industrie is, blijft de berglucht hier puur. De lucht van Ahrntal bevat amper ozon en pollen. En de luchtvervuilingsgraad zit ruim onder de officiële drempelwaarde.

De klimaatgalerij in Prettau

De klimaatgalerij bevindt zich in Prettau, in de Ahrntal vallei. De streek heeft een rijk mijnverleden en herbergt verschillende ondergrondse tunnels en zalen tot op wel 1.100 meter diepte. Daar heerst een bijzonder microklimaat. De lucht in de grotten is erg vochtig en gesatureerd. Piepkleine stofdeeltjes blijven er aan de natte rotsen kleven, waardoor de lucht extreem puur is. De koude berglucht absorbeert ook overtollig vocht wanneer mensen het inademen. Zo neemt het zwellingen weg. Patiënten die deze grottherapie willen ondergaan, doen dat onder begeleiding van Professor Di Spazio.

Klimaatgalerij Prettau, © Armin Terzer

Gespecialiseerde hotels

Verschillende hotels in Arnthal bieden zelfs gezondheidsarrangementen aan. Deze zogenaamde respiration hotels werken een verblijf op maat uit, aangepast aan jouw noden. Ze gebruiken anti-allergene schoonmaakproducten en besteden extra aandacht aan microbebestrijding. En de keuken respecteert gluten-, lactose- en suikerintoleranties en andere voedingswensen. Gasten krijgen bovendien 25 procent korting op een toegangsticket tot de Prettau-klimaatgalerij.

De waterval van Partschins 

Ook de waterval van Partschins creëert zo’n heilzaam microklimaat. Het water dondert er maar liefst 100 meter naar beneden. Dat maakt deze waterval één van de mooiste en gezondste van de Alpen. Elke seconde stort er wel 6.000 liter water naar omlaag. Daardoor hangt er een ultrafijne waterdamplaag boven de grond. Die zuivert de lucht en heeft een genezend effect. Bovendien brengt het geluid van het vallende water je ook zalig tot rust. Twee vliegen in één klap!

Partschins Waterval, © Helmuth Rier

De hoogten van Sulden

Van hoogteziekte heb je vast al eens gehoord. Maar wist je dat bepaalde hoogten ook een therapeutisch effect hebben? Dat bewees een studie die werd uitgevoerd in Sulden, een bergdorp bovenop het Ortlermassief. Op zo’n 1.900 meter hoogte is het zuurstofgehalte in de lucht er lager dan vlakbij de zeespiegel. Wie in die omstandigheden een sportprogramma volgt, ziet z’n cholesterol dalen en z’n bloeddruk en -suikerspiegel normaliseren. Daardoor neemt het risico op hart- en vaatziekten en overgewicht af.

Dankzij z’n ideale hoogteligging vergelijken wetenschappers Sulden wel eens met een fontein van eeuwige jeugd. Want een meerdaags sportief verblijf aldaar verjongt je lichaam. Een geweldige troef waar hikers, skiërs en snowboarders dankbaar van profiteren.

Nationaal Park Stelvio, © Armin Terzer

Meer info over Zuid-Tirol vind je hier.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…