Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

‘Zwangere vrouwen lopen verhoogd risico op ernstige Covid-19’

Thomas Buelens
3 min read

Zwangere vrouwen lopen ‘een verhoogd risico op ernstige Covid-19’ in vergelijking met andere vrouwen, zo blijkt uit een lopende studie. 

Uit het onderzoek van de Universiteit van Birmingham en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat zwangere vrouwen die besmet zijn met het coronavirus meer kans hebben dan niet-zwangere vrouwen om te worden opgenomen op de afdeling intensieve zorg of om aan de beademing te moeten worden gelegd.

Vooral aanstaande moeders uit etnische minderheidsgroepen of met reeds bestaande aandoeningen zoals zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk en diabetes lopen een verhoogd risico, aldus de onderzoekers. De studie, die donderdag in het vaktijdschrift British Medical Journal (BMJ) werd gepubliceerd, loopt sinds april 2020 en volgt op een eerdere paper die afgelopen augustus in het BMJ verscheen.

In het kader van het recentste onderzoek analyseerden de wetenschappers de resultaten van 192 studies – 115 meer dan in de publicatie van augustus – over het effect van Covid-19 op zwangere vrouwen en hun baby’s. Daaruit bleek dat bij een op de tien zwangere en pas bevallen vrouwen die om het even welke reden in het ziekenhuis werden opgenomen, Covid-19 was vastgesteld.

In totaal overleden 339 zwangere vrouwen die positief hadden getest op het coronavirus, door uiteenlopende oorzaken. Dat is 0,02 procent van de in totaal 41.664 vrouwen die betrokken waren bij 59 van de studies. Daarnaast bleek dat de algemene percentages van doodgeboorte en neonatale sterfte laag zijn bij vermoedelijke of bevestigde Covid-19-gevallen. 

‘Zwangere vrouwen behoren tot risicogroep’

Een hogere leeftijd, een hoog BMI, een niet-blanke etniciteit en een onderliggende comorbiditeit (het naast elkaar bestaan van meerdere aandoeningen), waaronder chronische hypertensie en diabetes, werden echter geïdentificeerd als risicofactoren voor zwangere vrouwen die ernstige vormen van Covid-19 ontwikkelen.

‘Zwangere vrouwen moeten op basis van onze bevindingen worden beschouwd als een risicogroep, vooral diegenen die (onderliggende, red.) risicofactoren blijken te hebben, voor ernstige Covid-19’, zegt hoofdauteur John Allotey (Universiteit van Birmingham) van het WHO Collaborating Centre for Global Women’s Health. ‘Moeders moeten ook worden gerustgesteld dat het risico voor hun baby’s zeer laag is.’

Door Thomas Buelens

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…