Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

10 tips om perfecte pannenkoeken te bakken

Olivier
3 min read

Pannenkoeken, heerlijk als ontbijt, lunch of zelfs als avondeten. Het is niet moeilijk om pannenkoeken te bakken, vrijwel iedereen kan het. De perfecte pannenkoek vergt echter wat meer vaardigheid. Daarom hieronder 10 tips om de perfecte pannenkoeken te bakken!

Gebruik verse ingredienten

Gebruik altijd verse ingredienten van goede kwaliteit. Je merkt wel degelijk verschil wanneer je verse eieren, bloem of bakpoeder gebruikt!

Het beste beslag

Stop het meel en het zout in een kom. Maak vervolgens een kuiltje in het midden. Breek de eieren in het kuiltje. Schenk nu een flinke scheut melk en een eetlepel olie bij het geheel. Begin vanuit het midden te kloppen en schenk kloppend de rest van de melk er bij. Zorg ervoor dat het geheel de dikte heeft van drinkyoghurt.

Gebruik een grote garde

Hoe groter de garde, hoe luchtiger de mix is. Zorg dus dat je een grote garde gebruikt.

Mix niet te lang

Het is natuurlijk belangrijk dat je de ingredienten goed door elkaar mixt, je wilt natuurlijk geen klonten bloem in je beslag. Mix echter niet te lang! Door te lang mixen slaat je beslag dood. Hoe langer je klopt, hoe meer gluten er in het beslag zullen komen. Dit maakt de pannenkoeken taai en dit wil je natuurlijk niet!

Laat het beslag rusten

Ga niet gelijk bakken wanneer het beslag klaar is. Laat het beslag altijd even rusten, hierdoor worden de gluten minder actief en zal het beslag steviger worden.

Gebruik een goede koekenpan

De beste pannenkoeken krijg je door een goede koekenpan te gebruiken. De perfecte koekenpan voor het bakken van pannenkoeken heeft een dikke bodem en niet te hoge zijkanten.

Boter

Je kunt het beste boter gebruiken om pannenkoeken mee te bakken. Boter heeft wel een laag rookpunt, waardoor je pannenkoeken sneller kunnen verbranden. Heb je hier problemen mee? Giet er dan een scheutje olie bij.

Zorg dat de pan gelijkmatig ingevet is

Om ervoor te zorgen dat de pan egaal ingevet is, kun je wat (zachte) boter op keukenpapier doen en hiermee de pan insmeren. Zo is de pan goed ingevet en worden je pannenkoeken het lekkerst.

Niet te heet

Voor de beste pannenkoeken zet je het vuur niette hoog. Wanneer je pannenkoeken op het hoogste vuur bakt, zal de buitenkant verbranden voordat de binnenkant gaat is. Bak je pannenkoeken daarom op middenhoog vuur en laat de pan vooraf goed opwarmen.

Niet te snel omdraaien

De beste pannenkoek is maar één keer omgedraaid. Wanneer je de pannenkoek te vaak omdraait, wordt deze plat in plaats van luchtig. Het beste moment om de pannenkoek om te draaien? Wanneer er kleine belletjes verschijnen in het midden van de pannenkoek is deze klaar om omgedraaid te worden.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…