Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

10 tips voor gezonde ogen

Bram
2 min read

Je ogen zijn een van je belangrijkste zintuigen die je hebt. Lezen, een filmpje kijken, je partner in de ogen kijken, het zou allemaal niet mogelijk zijn zonder je ogen. Hier zijn enkele tips die je ogen scherp en gezond houden.

1. Een gezond dieet

Eet voldoende voedingsmiddelen die goed zijn voor de ogen. Wortelen, citrusvruchten en groene bladgroenten houden je ogen gezond en scherp.

2. Gebruik geen oude make-up

Crèmes en vloeibare make-up vormen een ideale schuilplek voor bacteriën.. Vervang je make-up regelmatig, zo voorkom je ooginfecties.

3. Maak je ogen schoon

Reinig je ogen met rozenwater en een watje voor het slapengaan. Oog make-up deel je best niet met vriendinnen.

4. Draag steeds een zonnebril

Draag steeds een zonnebril om je ogen te beschermen tegen schadelijke zonnestralen. Let er op dat je zonnebril van goede kwaliteit is en bescherming biedt tegen UV- a en UV-b stralen.

5. Verzorg je ogen

Vermoeide ogen kan je verlichten met een koud kompres. Spoel ook steeds je ogen uit met lauw water als er een vuiltje is ingevlogen.

6. Ga op tijd naar de huisarts

Als je last hebt aan je ogen doe je er goed aan om naar de oogarts te gaan. Zitten er oogziekten bij jou in de familie, zoals glaucoom en cataract? Ga dan minstens één keer per jaar op controle.

7. Stop met roken

Sigarettenrook droogt je ogen uit en maakt ze rood en gevoelig. Bovendien kan je door te stoppen met roken je kans op netvliesbeschadiging en bloedvatenvernauwing verlagen.

8. Draag altijd een veiligheidsbril

Tijdens het klussen is het belangrijk om altijd een veiligheidsbril te dragen. Een ongeluk is snel gebeurd en vooral als we moe worden kunnen we fouten maken.

9. Kijk niet te lang naar een computerscherm

Als je naar een computerscherm kijkt knipper je minder met je ogen. Dat zorgt ervoor dat je ogen droger worden. Hou een afstand van 50 tot 70 cm tussen jou en het scherm en neem voldoende pauzes.

10. Reinig je contactlenzen

Als je contactlenzen draagt is het van groot belang om ze goed te reinigen met contactlenzenvloeistof. Kijk ook eens naar de houdbaarheidsdatum van je lenzen.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…