Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

6 manieren om kip op een gezonde manier te bereiden

4 min read

Als je gezond wilt eten, is het aangeraden om je bord voor de helft met groenten te vullen, voor een kwart met aardappelen of volkoren graanproducten en voor een kwart met bijvoorbeeld een portie vlees, zoals kip.

Kippenvlees is doorgaans mager vlees en een goede bron van eiwitten en de vitaminen B3, B6 en B12. Het bevat minder ijzer en zink dan andere vleessoorten, maar biedt ze wel aan in een goed opneembare vorm. Veel mensen bakken kip meestal in de pan, maar er zijn nog veel andere manieren om kip lekker en gezond klaar te maken. Wij sommen er zes voor je op:

1.      Stomen

Om een lekker mals, perfect gegaard stukje kipfilet te krijgen, kan je het stomen in een stoomkoker. Het is niet nodig om vetstoffen toe te voegen en er is geen kans op aangebrande stukjes. Je kan het vlees ook in een braadzak doen. Als je ervoor kiest om met een braadzak te werken, hoef je ook geen vetstof toe te voegen. Je kan wel wat verse kruiden of citroensap over het vlees doen.

2.      Pocheren

Bij pocheren denken we spontaan aan eitjes, maar eigenlijk kan je het ook perfect met kip. Pocheren wilt zeggen dat je het vlees zachtjes gaar laat worden in water. Voor bepaalde gerechten zoals curry’s en maaltijdsoepen kan je je stukjes kip ook gaarkoken in een lekkere bouillon met kruiden. Je krijgt dan natuurlijk geen goudkleurige blokjes, maar wel lekker zacht gegaard vlees.

3.      Stoven

Kip kan je ook makkelijk aanstoven en verwerken in een heerlijk stoofpotje. Bij het stoven bak je de stukjes kort goudbruin in een beetje vetstof en voeg je vervolgens water of bouillon toe om het vlees helemaal gaar te koken.

4.      Roerbakken of wokken

Snijd de kip in kleine stukjes of reepjes en schroei ze dicht in een hete pan met een minimum aan olie. Roer ondertussen de stukjes om. Tijdens het wokken wordt het vlees snel gaar. Door het dicht te schroeien, blijven de voedingsstoffen bewaard en neemt het vlees minder vet op.

5.      Grillen of barbecueën

Tijdens een barbecue gebruik je weinig of geen vetstoffen om te bakken. Laat je ook de marinade achterwege, dan krijg je een puur gegrild stukje kip. Laat het vlees echter niet zwart blakeren en haal het tijdig van de grill. Serveer alleen stukken die voldoende gegaard zijn. Dikke stukken kan je eventueel voorgaren in de microgolfoven of in een kokende bouillon.

6.      Braden in de oven

Ook als je het vlees in een oven bakt, heb je geen vetstoffen nodig. De hoge temperatuur laat het vet smelten. Je kan je kip ook in een papillot doen en flink kruiden in plaats van te marineren.

Voeg je toch graag wat vetstof toe om te voorkomen dat het vlees te droog wordt, geef dan de voorkeur aan een plantaardige olie die weinig verzadigde vetten bevat, zoals olijfolie. Frituren is de meest ongezonde manier om kip te bereiden. De kip absorbeert dan de frituurolie of het -vet en daardoor krijg je de meest ongezonde vetten binnen. Hou er ook rekening mee dat gepaneerde kip en gemarineerde kip naargelang de gebruikte ingrediënten meer vet en calorieën bevatten dan een pure kippenfilet.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…