Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

6 weetjes en feiten over aardbeien

Gezond.be
4 min read

Aardbeien vallen bij iedereen in de smaak. Ze zijn de ideale gezonde snack voor tussendoor. Coöperatie Hoogstraten deelt zes interessante weetjes en feiten over het rode goud.

1. Er bestaan verschillende aardbeienrassen

Aardbeien liggen van zomer tot winter in de winkel te lonken omdat er verschillende aardbeienrassen geteeld worden. De hoofdvariëteit is Elsanta. Andere rassen zijn bijvoorbeeld: Sonata, Sonsation, Aurora Karima en Lady Emma. De kleur- en smaaknuances van de aardbeien verschillen van ras tot ras. Maar altijd zijn glanzend rood, gaaf en sappig.

2. Je eet ze best op kamertemperatuur

Eet aardbeien niet ijskoud, maar haal ze een half uurtje voor je ze gaat eten uit de koelkast. Op kamertemperatuur hebben ze de beste smaak en geur, én kan je er het meest van genieten.

3. Je hoeft ze niet te wassen

Veel aardbeien kun je gemakkelijke ongewassen opeten. Wil je ze toch wassen voor consumptie? Zorg dan dat je het kroontje er zeker aan laat. Anders neemt de aardbei water op zoals een spons en verliest ze misschien haar heerlijke smaak. Zonde toch? Verder gebruik je best niet te veel water. De aardbei kort onderdompelen in een beetje water is meer dan voldoende om ze te spoelen.

4. De grootste aardbeien zijn niet per se de zoetste

Vaak denkt men dat de grootste aardbeien sowieso de lekkerste en zoetste zijn, maar dat is niet altijd zo. Op het einde van een teelt komen er namelijk vaak kleine aardbeien naar boven die ook heel zoet zijn. Loop dus zeker niet zomaar voorbij de kleinere vruchtjes in de winkel! Ze zijn bijvoorbeeld ideaal om confituur mee te maken of gewoon als een heerlijk gezonde snack voor de kindjes.

5. Puur natuur is de beste manier om ze te eten

Aardbeien eet je bij voorkeur zo puur mogelijk. Suiker toevoegen is niet nodig: de vruchten zijn al zoet en smaakvol genoeg. Wanneer de aardbei aan de plant hangt, zakken de suikers door de zwaartekracht naar beneden. Hierdoor is het puntje van de vrucht het zoetst. Als je ze van het puntje naar het kroontje eet, vermengen de smaken zich het best en kan je genieten van een gebalanceerde mix tussen zoet en zuur.

6. Aardbeien worden van oudsher beschouwd als gezond

Wat maakt aardbeien nu zo gezond? De glanzende rode vrucht is rijk aan vitamine C en bevat een lage energetische waarde. Dit maakt het dus zeker en vast een gezonde snack voor diabetes patiënten. All good for you!

Wist je al dat plasticvrije aardbeienbakjes van Hoogstraten een QR-code hebben die je kunt scannen? Zo ontdek je de gehele afgelegde weg van jouw aardbeien; van specifieke teler en productiemethode tot de consument. Wie wil kan zelf een berichtje achterlaten voor de teler of vragen stellen aan de coöperatie.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…