Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

7 herkenbare situaties voor iedereen die samenwoont

Olivier
5 min read

Wie pas samenwoont, merkt op dat er echt wel veel bij komt kijken… Ongetwijfeld zul je enkele van onderstaande situaties ook meemaken.

1. Overal rommel

Opruimen is iets dat vrijwel niemand graag doet. Wanneer je gaat samenwonen, kun je je dan ook behoorlijk ergeren aan het feit dat je lief nooit opruimt. Bij het binnenkomen worden overal spullen neergesmeten: schoenen in de hal, een jas op de grond, een tas in de hoek en de vieze was gewoon in jullie slaapkamer. Hoe vaak je echter ook iets hierover zegt, het lijkt niet te helpen, er verandert dan ook niets. Het gebruikte bord van je lief blijft gewoon op tafel staan. Maar ook zal regelmatig je hulp in worden geroepen om iets te vinden dat niet op de juiste plaats is teruggezet. Uiteraard is dan eerst alles overhoop gehaald om vervolgens niet meer opgeruimd te worden.

2. Kritiekpunten van je lief

Wanneer je bent gaan samenwonen en altijd te horen krijgt dat je van alles en nog wat niet goed doet. Je schoenen staan altijd in de weg en je neemt te veel ruimte in als je op de bank ligt. Je weet het allemaal wel en hoeft dit dan ook niet elke keer opnieuw te horen. Je doet toch ook een heleboel dingen wel goed en wilt dan ook niet constant op je vingers gewezen te worden. Je zeurt toch immers ook niet over alle gebreken en tekortkomingen van je geliefde, al zijn deze er echt wel.

3. Het huishoudboekje

Samenwonen betekent ook dat je bepaalde kosten dient te delen. Maar wie betaalt wat? Voordat je samen een woning betrekt, is het goed te weten welke kosten betaald dienen te worden en wie dit voor zijn, of haar, rekening neemt. In veel gevallen verdienen jullie niet evenveel en kan de één dus minder bijdrage aan de huishoudpot dan de ander. Het kan immers niet zo zijn dan de minst verdienende niets meer overhoudt nadat zijn, of haar, rekeningen zijn voldaan en de ander er financieel lekker warmpjes bijzit. Wanneer je dan ook het idee krijgt dat het betalen van rekeningen niet evenredig is verdeeld, dan dien je dit in alle rust te bespreken met je lief. Wanneer er namelijk geen goede oplossing wordt gevonden kan een financiële frustratie zelfs het einde van een relatie betekenen.

4. Goed plannen

Zodra je samenwoont, zie je elkaar weliswaar elke dag, maar of dat ook hetzelfde is als toen je nog afspraakjes maakte met je lief is een heel ander verhaal. Je slaapt en woont dan wel bijeen, maar dit neemt niet weg dat je alles samen doet. Je gaat bijvoorbeeld een paar avonden sporten, terwijl je lief dan alleen thuisblijft. Ook kan je lief bezoek willen ontvangen op een moment dat jij eigenlijk wilde slapen en dus niet zit te wachten op een hoop kabaal. Door een gezamenlijke agenda te gebruiken kun je echter voorkomen dat er afspraken worden gemaakt die één van jullie niet goed uitkomt. Tevens is een dergelijke agenda een uitstekend middel om jullie te helpen bij het plannen van quality time.

5. Verdeling van de huishoudelijke taken

Zeker als je allebei een baan of een studie hebt die veel van je tijd opslurpt, kan de verdeling van de huishoudelijke taken soms tot frustratie leiden. Je dient dan ook duidelijke afspraken te maken met je lief. Deze kan bijvoorbeeld beter de maaltijd voorbereiden als hij eerder thuis is dan jij, in plaats van onderuit gezakt op de bank te gaan gamen. De tijd die bespaard wordt door de huishoudelijke taken te verdelen, zal jullie relatie zeker ten goede komen. Bovendien kan het samen runnen van het huishouden ook heel gezellig zijn.

6. Rekening houden met elkaar

Jullie kunnen dan wel samenwonen, maar dat betekent niet dat je ook altijd dezelfde dingen wilt doen. Zo kan je lief bijvoorbeeld zin hebben om eens lekker mee te zingen met zijn favoriete songs terwijl de speakers vol open zijn gezet. Daar is op zich niets mis mee, als dit tenminste niet op het moment is dat je even een dutje doet op de bank na een dag hard werken. Samenwonen betekent dan ook altijd rekening houden met je lief. Hij zit er bijvoorbeeld niet op te wachten dat je juist dan de afwas wilt gaan doen als hij net onder de douche staat en als gevolg daarvan een plens koud water over zich heen zal krijgen.

7. Negatieve eigenschappen komen naar voren

Toen je alleen nog met je lief op date ging, liet hij zich vaak alleen van zijn beste kant zien. Dat geldt uiteraard ook voor jou en dus op het moment dat jullie samen zijn gaan wonen, kunnen er onverwachte eigenschappen naar voren komen. Soms wordt je verrast door een lieve karaktertrek van je lief die je nog nooit eerder had ontdekt, maar vaker betreft het juist een negatieve trek die hij zo lang mogelijk voor je verborgen heeft gehouden. Je lief kan bijvoorbeeld behoorlijk zeuren als je, zonder dat eerst te vragen, achter zijn pc gaat zitten werken of zijn kledingkast hebt opgeruimd. Natuurlijk zullen ook kanten van jou naar voren komen tijdens het samenwonen die je geliefde nooit eerder had mogen aanschouwen.

En uiteindelijk weten we allemaal wie de baas is…

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…