Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Werelddierendag: 8 redenen waarom mensen met huisdieren gelukkiger zijn!

Camille
4 min read

Op 4 oktober is het Werelddierendag en dan zetten we het dierenwelzijn en de rechten van de dieren overal ter wereld in de schijnwerpers. Het uitgelezen moment om wat langer stil te staan bij het belang van dieren in je leven. Een huisdier is niet alleen je beste vriend, maar het draagt ook bij aan je geluk.

Uit een psychologisch onderzoek van de Manhattan College blijkt dat mensen met een huisdier gelukkiger kunnen zijn dan mensen die door het leven gaan zonder dierenvriendje. Ook geluksonderzoeker en schrijver van de bestseller ‘The World Book of Happiness’, Leo Bormans, bevestigt dat hebben van een gezelschapsdier ons gelukkiger kan maken. Hieronder 8 redenen waarom dat zo is:

1. Sociaal gedrag

Als je een huisdier hebt, dan doe je meestal veel nieuwe contacten op. Je wordt min of meer gedwongen om regelmatig in contact te treden met andere mensen. Denk maar aan de wandelingen die ervoor zorgen dat je in contact komt met buurtbewoners en/of andere hondenbezitters.

Ook voor kinderen draagt het hebben van een huisdier bij aan hun sociale capaciteiten. Onderzoek uitgevoerd door de universiteit van Liverpool toont aan dat kinderen die opgroeien met gezelschapsdieren een hoger niveau van eigenwaarden hebben en zich ontwikkelen tot meer sociaal competente volwassenen dan kinderen die zonder dieren opgroeiden.

2. Onvoorwaardelijke liefde

“Zo’n dier heeft een onvoorwaardelijke liefde voor jou, je hond zal je van op de oprit staan opwachten”, zegt geluksonderzoeker Leo Bormans. Je haalt een vriend voor het leven in huis. Er is altijd wel iemand die je troost of je geluk meedeelt. Hierdoor zal je je al snel zelfverzekerder gaan voelen en dit ook uitstralen naar de buitenwereld. “We kunnen veel van dieren leren. Zo kijken de meeste mensen amper op vanachter hun computer als hun partner thuiskomt. Een huisdier daarentegen, zal je met héél veel enthousiasme ontvangen”, aldus Bormans.

3. Gezond

Op lange termijn hebben huisdieren vaak een positief effect op je gezondheid. En al we gezonder zijn, zijn we vaak gelukkiger. Honden moet je bijvoorbeeld meerdere keren per dag uitlaten. Dat wil zeggen dat je zelf ook in beweging moet komen. Bovendien krijg je wat frisse lucht, neem je vitamine D op en werk je aan je conditie. Dat geeft alleen maar een boost aan je gezondheid!

4. Gespreksonderwerp

Huisdieren zijn enorm goede bruggenbouwers. Beide eigenaar van een eigenwijze poes of een onhandige schoothond? Dan voel je jou al sneller verbonden met elkaar. Onze viervoeters creëren een gevoel van samenhorigheid. Ideaal dus als je met mensen contacten wilt leggen.

5. Minder stress

Door met je huisdier te knuffelen komt er oxytocine vrij in je lichaam. Oxytocine is een hormoon dat voor een rustgevend en gelukzalig gevoel zorgt én je bloeddruk en hartslag verlaagt. “Bovendien is wetenschappelijk bewezen dat mensen betere ethische keuzes maken, een positiever gevoel hebben en minder pijn ervaren”, voegt geluksonderzoeker Leo Bormans toe.

6. Goed voor je mentale gezondheid

Dat woonzorgcentra vaak enkele dieren in hun tuin houden of  dat er schoolhonden bestaan is geen toeval. Omgaan met huisdieren heeft een positieve invloed op onze mentale gezondheid. In het algemeen maakt de natuur, en dus ook dieren, ons gelukkiger. Bovendien leven dieren altijd in het hier en nu. Iets wat wij als mensen vaak moeten aanleren via bijvoorbeeld mindfulness.

7. Verantwoordelijkheidsgevoel

Een eigenaar van een huisdier zal doorgaans meer verantwoordelijkheid voelen voor de wereld om zich heen. Doordat je voor je huisdier instaat en het gevoel hebt dat het je nodig heeft, versterkt dit je zelfvertrouwen. “Als je voor iets of iemand zorgt ben je eigenlijk gelukkiger”, zegt Leo Bormans. “Dat is ook de reden waarom moeders zo gelukkig zijn om voor hun kinderen te zorgen, of mensen graag vrijwillig ouderen verzorgen.” Bovendien geven dieren structuur aan je leven, je moet opstaan voor iets. En dat geeft een zin aan je leven.

8. Humor

Als je een gezelschapsdier in huis haalt, brengt dit automatisch een grote portie vrolijkheid met zich mee. “Dieren doen vaak gekke dingen. Ze zitten achter hun staart te vangen. Of springen grappig in het rond. Mensen vinden hun huisdieren vaak grappig en we missen te vaak humor in ons leven”, zegt Leo Bormans.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…