Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Afwijkingen van het neustussenschot

Olivier
4 min read

Afwijkingen van het neustussenschot, in medische termen ook wel septumdeviatie genoemd, zijn aangeboren of verworven afwijkingen in de stand of vorm van het neustussenschot. Je kunt hierbij denken aan scheefstand van het tussenschot van de neus, maar ook aan verdikkingen in het bot. Over het algemeen is het niet erg als je neustussenschot wat afwijkt, maar je kunt hier uiteindelijk wel klachten van krijgen. Zo kan de doorgang van lucht door de neus deels of zelfs helemaal belemmerd worden, waardoor je een eenzijdige of tweezijdige neusverstopping kunt krijgen door jouw aandoening. Sommigen beweren dat hoofdpijn, vermoeidheid of snurken mede veroorzaakt wordt door een scheef neustussenschot.

Op deze pagina lees je meer over afwijkingen van het neustussenschot. Zo lees je welke klachten je kunt hebben als je te maken hebt met een afwijkende neustussenschot, maar ook hoe je aan deze afwijking komt en wanneer het verstandig is om naar de dokter te gaan met afwijkingen van het neustussenschot. We eindigen het artikel met een aantal tips die je kunt raadplegen als je zelf een afwijking van het neustussenschot hebt, zodat jij de klachten van deze aandoening ook zelf kunt verminderen.

De klachten van afwijkingen van het neustussenschot

In de meeste gevallen, heb je te maken met een afwijking van het neustussenschot vanaf de geboorte. Dit betekent dat je meteen al een afwijkende stand of vorm hebt en de klachten hierdoor geleidelijk ontstaan. Denk hierbij aan neusverstoppingen die steeds terugkomen, moeite met ademen en een afwijkende vorm of stand van de neus, waardoor het gezicht er anders uit ziet.

Het kan ook voorkomen dat je jouw afwijkende neustussenschotvorm of –stand pas later krijgt door een verwonding van de neus. In dit geval kun je plotseling te maken krijgen met klachten als neusverstopping, een pijnlijke neus en een dikkere neus. De neusverstopping kan eenzijdig of tweezijdig voorkomen.

Het ontstaan van afwijkingen van het neustussenschot

De meeste mensen die een afwijkende stand of vorm hebben in het neustussenschot, hebben dit al vanaf de geboorte. Enige scheefstand van het neustussenschot komt zelfs erg vaak voor en leidt meestal niet tot klachten. Eventueel kun je ook te maken krijgen met scheefstand door een neusverwonding, maar dit komt minder vaak voor. Je kunt je neus bijvoorbeeld verwonden door te vallen, door een ongeluk of door geweld.

Naar de dokter met afwijkingen van het neustussenschot

Je kunt altijd naar de dokter gaan om te achterhalen wat er precies met je aan de hand is en zeker als je regelmatig last hebt van klachten door jouw scheve neus of neus met een afwijkende vorm. Ga je naar de dokter, dan krijg je in ieder geval zekerheid over de aandoening die je hebt en mogelijk ook over de oorzaak van de klachten. Verder is het goed om eventuele andere oorzaken, zoals allergieën, hyperreactiviteit en neuspoliepen uit te sluiten, zodat je zeker weet dat je de behandeling krijgt die je nodig hebt.

Heb je te maken met een neustrauma, ook wel een neusverwonding genoemd, dan is het altijd verstandig om de dokter te raadplegen als je hierdoor last hebt van een neusverstopping. Mogelijk is de neus gebroken of is de doorgang van lucht door de neus niet goed meer, waardoor deze recht gezet moet worden.

Afwijkingen van het neustussenschot: 2 tips voor jezelf

Helaas is er niet veel wat je zelf kunt doen als je afwijkingen van het neustussenschot hebt. De enige twee dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen, worden in onderstaande tips beschreven.

  1. Tip 1: Stop met roken. Bij iedere klacht die iets met de neus te maken heeft, is het verstandig om niet te roken en de symptomen op deze manier niet erger te laten worden. Is de luchtdoorstroom van de neus niet goed, dan is het zeker niet verstandig om een sigaret op te steken.
  2. Tip 2: Heb je veel last van klachten door jouw scheve neus of door jouw neus met een afwijkende vorm? Dan kun je er ook voor kiezen om de neus te druppelen met zout water of om de neus eens per paar dagen te stomen. Door de neus te druppelen en/of te stomen, kun je de klachten verminderen. 
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…