Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe weet je of je allergisch bent aan je huisdier?

Milan
3 min read

Je huisdier is vaak je oogappeltje. Je wilt er graag goed voor zorgen en bent blij als die in de buurt is. Toch kan je allergisch zijn aan je huisdier en dat kan best hard aankomen. Zonder dat je het doorhebt kun je last krijgen van allerlei klachten die je niet kunt verklaren. Het kan dan zijn dat je huisdier de reden is en het is daarom goed om rekening te houden met de indicaties hiervoor.

Wat is allergie voor je huisdier?

Een allergische reactie op je huisdier werd voorheen toegeschreven aan de haren van het beestje, maar dit is onjuist. Allergische reacties volgen namelijk niet op de haren van het huisdier, maar vaker op huidschilfers. Daarnaast bevatten speeksel en urine ook allergenen die kunnen zorgen voor een allergische reactie. Dit kan bijvoorbeeld door de geur van speeksel of urine van je huisdier in te ademen. Allergenen komen bij de kat overigens vaker voor dan bij een hond; 3,2 miljoen katten om 1,8 miljoen honden.

 Verkoudheid

Ben je langer dan gebruikelijk verkouden? Dit kan je merken aan een verstopte neus of constante niesbuien. Normaal gesproken heb je hier een weekje last van, of hooguit twee. Heb je echter een langere periode van verkoudheidsproblemen en heb je dit in combinatie met de komst van een huisdier, dan is het goed om het te laten onderzoeken. Vaak is langdurige verkoudheid namelijk geen gevolg van koud weer.

Andere klachten

Er bestaan ook nog andere klachten die voort kunnen komen uit een allergie voor je huisdier. Dit zijn onder andere de volgende klachten:

  • Astmatische klachten
  • Vermoeidheid
  • Slecht slapen
  • Hoofdpijn
  • Tranende ogen

De meeste van deze klachten zullen zich voordoen in het eerste half uur nadat je je huisdier bent tegengekomen.

Wat kun je doen tegen de allergie van je huisdier?

Je hebt een emotionele band met je huisdier en daarom is uit huis plaatsen voor de meeste baasjes geen opties. Toch is het verstandig om dit te doen, zeker als de allergische klachten zich bij kinderen voordoen. Dit kan op den duur namelijk zorgen voor blijvende gezondheidsproblemen. Tips om de schade van allergenen bij huisdieren te beperken zijn onder meer een gladde vloer in huis nemen, een stofzuiger kopen met speciale HEPA-filter, zo min mogelijk meubels van stof en huisdieren uit de slaapkamer houden. Onder de meeste omstandigheden kan het huisdier toch bij je in huis blijven leven.

Door Milan

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…