Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Angst voor vuurwerk en onweer bij huisdieren: Enkele tips

Camille
3 min read

Veel huisdieren reageren slecht op onweer of vuurwerk. Beide zijn vrij harde en bovenal plotselinge geluiden die je huisdier kunnen overweldigen en een schrikreactie kunnen veroorzaken. De meeste huisdieren hebben een scherper gehoor dan mensen. Hierdoor komen harde geluiden veel harder aan bij dit soort dieren dan bij een mens. Huisdieren kunnen hier behoorlijk onrustig en gestrest van worden. Dit is zeker het geval als de geluiden doorgaan en van lange duur zijn.

Huisdieren kunnen op uiteenlopende manieren reageren onder deze druk. Je eigen houding en reactie tegenover harde geluiden en het reactiepatroon van je huisdier zullen bepalend zijn in hoe je huisdier met de geluiden om zal gaan.

Beïnvloed het gedragspatroon

Een van de beste en meest vroegtijdige manieren om een hond beter met harde geluiden zoals die van onweer of vuurwerk om te laten gaan is door middel van het beïnvloeden van het gedragspatroon. Het eerste wat je kan doen is ervoor zorgen dat je huisdieren aanleren dat onweer, vuurwerk en andere harde geluiden niets ernstigs zijn. Je eigen houding tegenover deze geluiden is voor een gedeelte ook bepalend in hoe je huisdier op deze stimuli zal reageren. Een andere manier is om de huisdieren langzaam te laten wennen aan deze harde geluiden.

Vele dieren die vanaf een vroegtijdig stadium in contact zijn gekomen met harde geluiden zijn hier ook beter bestand tegen. Een handige therapeutische techniek voor je huisdieren is het afpelen van een cd met daarop geluiden van onweer en vuurwerk. Hierdoor raken ze gewend aan de geluiden en zullen ze er minder bang voor worden.

Wat kun je doen tijdens het onweer of vuurwerk

Daarnaast zijn er natuurlijk ook vele maatregelen die je kan nemen tijdens het onweer of vuurwerk om je huisdieren rustig te krijgen. Allereerst is het belangrijk dat de omgeving rustig is en dat jezelf rustig en kalm blijft. Daarnaast kun je gebruik maken van bepaalde kalmeringsmiddelen om je huisdieren rustig te houden. Bij deze middelen kan je denken aan voedingssupplementen of feromonen. Gebruik meestal homeopathische middelen aangezien deze veiliger zijn voor je huisdier. Een andere maatregel die veel wordt gebruikt is het huisdier laten logeren naar een plaats waar er niet zoveel geluidsoverlast is.

Zo neem je de angst weg

Je kan zien dat er verschillende  mogelijkheden zijn voor het behandelen van de angst en stress reacties die huisdieren krijgen van zaken zoals onweer of vuurwerk. Het gedragspatroon kun je beïnvloeden vanaf een zeer jonge leeftijd door de dieren te laten wennen aan harde geluiden. Ook zal je via een cd deze geluiden kunnen laten horen waardoor je dieren er meer gewend aan raken. Homeopathische kalmeringsmiddelen kun je gebruiken om je huisdieren te kalmeren tijdens het onweer of vuurwerk. Je eigen houding en reactie op onweer en vuurwerk zullen bepalend zijn voor de reactie van je huisdieren.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…