Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bewaar jij je make-up op een goede plaats?

Anja
4 min read

Misschien heb je er wel eens wat over gehoord, maar weet je niet precies hoe je je make-up het beste kunt bewaren. De verhalen die de ronde doen, zijn namelijk erg divers, en in een heleboel gevallen spreken ze elkaar zelfs helemaal tegen. Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd dat je make-up slechts enkele maanden kunt bewaren, terwijl anderen stellen dat dit volkomen onzin is. Om je wat meer duidelijkheid te geven hebben we een aantal juiste bewaartips voor make-up op een rijtje gezet.

Ongebruikte make-up bewaren 

Vrijwel elke vrouw heeft een toilettas die bijna uitpuilt van allerlei soorten make-up. In deze toilettas zitten echter ook vaak spulletjes die je nooit meer gebruikt. Je bewaart een product bijvoorbeeld omdat het nooit op lijkt te gaan, of omdat het alleen gebruikt kan worden tijdens speciale gelegenheden. Op die manier zal er, zonder dat je het merkt, al snel een heleboel oude make-up worden verzameld. Deze producten zul je echter niet meer gebruiken waardoor de houdbaarheidsdatum ongemerkt ver overschreden kan zijn.

Houdbaarheidsdatum van make-up

De meeste vrouwen, maar ook mannen, weten echter niet precies wanneer make-up eigenlijk over datum is. Voor de meesten is het zelfs niet duidelijk hoe je achter deze houdbaarheidsdatum te weten kunt komen. Op het gros van de producten staat een dergelijke datum echter gewoon aangegeven op de verpakking. Ook kan aan staan gegeven hoelang een bepaald product veilig bewaard kan worden. Op de achterzijde staat immers een afbeelding van een geopend potje waar een cijfer op staat gevolgd door een M.

De genoemde getallen zijn een indicatie om te bepalen hoeveel maanden iets, na opening van de verpakking, bewaard kan worden. Dit is erg handig als je het lastig vindt om zelf te beoordelen op welk moment bepaalde make-up niet meer optimaal, of zelfs bedorven, is. Nadat de genoemde periode verstreken is, zal de producent van de make-up bovendien niet meer kunnen garanderen dat het product nog optimaal is meer.

Houdbaarheid van make-up beïnvloeden

Hoewel er een aanduiding op de verpakking van make-up de houdbaarheidsdatum aangeeft, kunnen een heleboel uiteenlopende factoren ook een essentiële rol hierbij spelen. Je kunt hierbij onder andere denken aan de manier waarop je een bepaald product gebruikt, maar ook of je dikwijls vieze handen hebt op het moment dat je de make-up aanbrengt. Het meest belangrijke bij de houdbaarheid van make-up is het gebruik van je zintuigen.

Je kunt bijvoorbeeld een andere geur ruiken als een product niet meer goed is. Maar soms ook een andere kleur of textuur waarnemen. Op die manier kun je vaak eenvoudig beoordelen of een bepaald product nog houdbaar, en dus te gebruiken, is. De geur is hierbij wellicht de meest belangrijke indicatie omdat een bedorven product in de regel minder goed gaan ruiken, of zelfs gaat stinken. Hoe fijn je een bepaalde make-up ook vindt, als deze gaat stinken, kun je het product beter direct naar de vuilnisbak verbannen. Dit wil overigens niet zeggen dat je een product waar de houdbaarheidsdatum nog niet van is verstreken je huid niet kan gaan irriteren. Ook in dat geval kun je het product beter meteen weggooien.

Vervuiling van make-up

De wijze waarop je je make-up gebruikt is eveneens sterk van invloed op de houdbaarheid ervan. Je kunt je immers voorstellen dat een potje crème eerder vervuild raakt (en dus minder lang houdbaar wordt) als je er steeds weer met je vingers het product aanbrengt. Voor het aanbrengen van crèmes gebruik je dan ook bij voorkeur een spateltje of wattenstaafje. Een andere optie is om een crème te kopen in een pompverpakking of een tube.

Bewaren van make-up

Verder is het beter voor je make-up om deze te bewaren op koele, donkere plaats, zoals een badkamerkastje. Het is aan te raden om de producten altijd in de originele verpakking te bewaren en deze niet te gaan mengen. Ook het delen van make-up met anderen wordt sterk afgeraden omdat hierdoor ziektekiemen kunnen worden overgebracht, en je product ook sneller kan bederven.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…