Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bewezen: Dit is het belangrijkste in een goede relatie

Bram
3 min read

Er zijn een groot aantal redenen te bedenken waarom bepaalde relaties werkelijk goed werken. Denk maar eens aan factoren zoals elkaar aanbidden en vertrouwen, het hebben van een goed seksleven en een aantal gedeelde interesses. Uit een recent onderzoek is echter vast komen te staan dat er één bepaalde factor ervoor zorgt dat je zeker met je lief zult samen blijven.

Vriendschap is essentieel

Een tweetal onderzoeken, die werden gepubliceerd in 'The Journal of Social and Personal Relationships' hebben aan weten te tonen dat steeltjes die veel waarde hechten aan een vriendschappelijke relatie met hun partner, aanzienlijk meer verliefd, meer betrokken en meer tevreden zijn over de seks binnen hun relatie. Deze tevredenheid was significant minder bij koppels die geen vriendschap onderhouden met hun lief.

Aanbidding staat voorop

Het eerste onderzoek dat uit werd gevoerd door onderzoekers van de Purdue University. Tijdens het onderzoek werden 190 studenten ondervraagd die gemiddeld anderhalf jaar een relatie hadden. Door middel van dit onderzoek wilden de onderzoekers achterhalen hoe toegewijd de proefpersonen waren in hun relatie. Maar ook hoe groot hun investering in deze relatie was en wat hun verwachtingen waren ten opzichte van de relatie in de toekomst.

De proefpersonen werden door de onderzoekers vier maanden lang gevolgd. Uiteindelijk zou het onderzoek aan het licht brengen dat maar liefst 27 procent van de studenten niet meer met diezelfde persoon een relatie had. Op het moment dat de onderzoekers de resultaten beter gingen bekijken, kwamen ze tot de ontdekking dat de studenten die nog wel een relatie hadden, meer waarde hechtten aan vriendschap, romantiek, liefde en een goed seksleven.

Nieuwe ervaringen

Het tweede onderzoek dat uit is gevoerd betekende dat 184 studenten, die minimaal 16 maanden een relatie hadden, werden ondervraagd door de onderzoekers om op die manier te weten te komen hoeveel waarde zij hechten aan factoren zoals: gezelschap, veiligheid, seks, zelfverbetering en het opdoen van nieuwe ervaringen samen met hun lief. De studenten die vonden dat vriendschap een cruciale factor is binnen een goede relatie, scoorden dan ook aanzienlijk hoger op factoren zoals romantiek en seksuele bevrediging.

Relatie is beter door vriendschap 

Uit de onderzoeken is vast komen staan dat aantrekkingskracht van groot belang is binnen een relatie, maar op het moment dat je voor lange tijd samen wilt blijven met je lief, dan is het aan te raden om met iemand een relatie te beginnen die zeker ook je beste vriend(in) zou kunnen zijn. Om een relatie te laten slagen, en dus beide partners gelukkig te maken, is dan ook duidelijk de factor vriendschap noodzakelijk. 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…