Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bewezen: Liefde maakt echt blind

Anja
2 min read

‘Liefde maakt blind’: het is een uitdrukking die vaak gebruikt wordt door mensen als zij het hebben over een niet al te positieve eigenschap van een bepaald persoon en de reactie van zijn of haar geliefde op deze eigenschap. Heeft je beste vriendin bijvoorbeeld een vriend die er altijd onverzorgd bij loopt, maar vindt ze hem nog steeds aantrekkelijk? Dan is de uitdrukking ‘liefde maakt blind’ hier zeker op zijn plaats.

Liefde maakt blind: niet zomaar een uitdrukking

Uit onderzoek is gebleken dat ‘liefde maakt blind’ niet zomaar een uitdrukking is, maar een opmerking betreft die echt op waarheden gebaseerd is. Professor Swami deed in het jaar 2011 onderzoek naar 70 koppels om te achterhalen of liefde inderdaad blind maakt. Hij vroeg de kandidaten van het onderzoek niet alleen wat zij van hun eigen uiterlijk vonden, maar vroeg ze ook het uiterlijk van andere mensen te beoordelen. Wat bleek? Mensen die in een relatie zitten, kregen een hogere score van hun partner. Hun partner gaf hen bijvoorbeeld een 8 voor hun uiterlijk, terwijl andere mensen hen een 7 gaven.

Conclusie: partners hemelen elkaar op

De conclusie van het Nederlandse onderzoek is dat partners elkaar ophemelen door de negatieve kantjes van iemand te negeren. Dit doen ze om hun relatie aantrekkelijker te maken voor zichzelf en hun band op de lange termijn te stabiliseren, wat logischerwijs goed is voor de relatie. Daarnaast lijken andere potentiële partners minder aantrekkelijk dan hun eigen partner, wat de band verbetert en wat een gevoel van zekerheid geeft.

‘Liefde maakt blind’ klinkt als een negatieve uitspraak, maar de gedachte achter de uitspraak is eigenlijk erg mooi. Het is dan ook niet negatief als je bepaalde negatieve puntjes van je partner negeert, maar dan moet je hier niet te ver in doorslaan. Het is goed om je partner net iets aantrekkelijker te vinden dan andere mensen, maar je moet je partner nooit op een voetstuk plaatsen als je een gezonde relatie met hem wil. Dit geldt overigens niet alleen voor jou, maar ook zeker voor je partner.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…