Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bewezen: Veel samen lachen maakt je relatie sterker

Anja
4 min read

Iedereen die een vaste relatie heeft wil deze het liefst zo sterk mogelijk maken. Uit wetenschappelijk onderzoek is vast komen te staan dat lachen met je partner hierbij een erg belangrijke rol kan spelen. Dit valt op te maken uit een studie die gepubliceerd werd in Personal Relationships. Stelletjes die samen lachen, blijven ook letterlijk vaker samen.

Onderzoek naar lachen in een relatie

Psychologen die verbonden zijn aan de Universiteit van North Carolina hebben bij 71 koppels, die gemiddeld ongeveer vier jaar samen zijn, de kwaliteit van hun relatie onderzocht. De proefpersonen werden op beeld vastgelegd op momenten dat ze onder andere vertelden over hun eerste ontmoeting. Aan het einde van het onderzoek kon op die manier de conclusie worden getrokken dat stellen die vaak simultaan lachten tijdens het gesprek, een sterkere relatie hadden. Niet alleen was de kwaliteit van hun relatie beduidend beter dan van de overige proefpersonen, maar ook hun hechtheid en hun support werden fors hoger geschat. Uit het onderzoek kwam verder aan het licht dat vrouwen vaker lachten dan mannen.

Aanmoedigen van je partner 

Behalve het feit, dat door de meeste mensen als vanzelfsprekend wordt beschouwd, dat individuen die vaker lachen gelukkiger zijn, kan lachen samen met je lief als een vorm van aanmoediging worden gezien. Op het moment dat er één partner giechel, kan dat betekenen dat de humor van elkaar niet volledig wordt begrepen. De meeste mensen kunnen zich wel een situatie voor de geest halen waarin ze lachten terwijl iemand naast hen geen krimp gaf. Een dergelijke situatie kan echter plotseling een soort duikvlucht nemen waardoor je je af gaat vragen waarom de ander niet lacht. Is er iets mis met deze persoon, of wellicht met jezelf, en wat betekent dat voor de onderlinge relatie?

Lachen is gezond 

Het is niet voor de volle honderd procent bewezen dat samen lachen je partner er ook echt voor zorgt dat je relatie beter wordt, kan wel worden gesteld dat lachen je gezonder maakt. Het kan immers zo zijn dan een gelukkig stelletje gewoon vaker om dezelfde dingen moet lachen. Toch is het absoluut een uitstekend idee om in een relatie elkaar aan het lachen te maken. Wanneer je lief dus de slappe lach heeft, of een flauwe grap vertelt, dan kun je het beste lekker mee lachen. Het kan immers geen kwaad en bovenal heel veel extra toevoegen aan je relatie.

Andere voordelen van lachen

Lachen, of je dit nu alleen doet of samen met je lief, heeft nog een aantal andere belangrijke voordelen. Hierbij kun je denken aan:

  • Verbranding van calorieën waardoor je op gewicht blijft, of zelfs afvalt. Door tien tot vijftien minuten hard te lachen, verbrand je namelijk ongeveer 50 calorieën. Lachen kan soms dan ook aanvoelen alsof je een poosje gesport hebt, maar in de regel is het nog veel leuker.
  • Vermindering stress omdat je door te lachen endorfines vrij laat komen in je hersenen. Deze stoffen zorgen ervoor dat je je goed en gelukkig voelt. Bovendien zorgen endorfines ervoor dat de concentratie aan stresshormonen, zoals cortisol, in je lichaam terug wordt gedrongen en je je rustig gaat gevoel. Daarbij zal lachen gevoelens van angst en woede weten te verminderen.
  • Verzachting van pijn door de endorfines die eveneens een pijnstillende werking hebben op je lichaam. Op het moment dat je ziek bent, dan is een partner met een goed gevoel voor humor een prima manier om je pijn wat te verzachten.
  • Verbetering van je uiterlijk omdat een lach je vaak laat stralen. Veel mensen zijn dan ook van mening dat iemand die veel lacht aantrekkelijker en leuker dan een persoon die vaak een norse en stuurse gezichtsuitdrukking heeft. Door veel te lachen straal je immers plezier uit en kom je over als iemand die positief in het leven staat.
  • Verbetering van je immuunsysteem omdat lachen ervoor zorgt dat je bloeddruk en je bloedsomloop, zal verbeteren. Maar eveneens omdat lachen de concentratie stresshormonen in je lichaam laat dalen en de hoeveelheid van bepaalde antilichamen juist verhoogd. Virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers zullen op die manier eerder aan worden gevallen en geëlimineerd.
Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…