scrollTop top

Britse variant coronavirus blijkt toch dodelijker te zijn

Britse variant coronavirus blijkt toch dodelijker te zijn

De Britse variant van het coronavirus is dan toch dodelijker dan de oorspronkelijke variant. Dat blijkt uit cijfers van het Britse onderzoeksconsortium Nervtag. Mensen die met die B117-mutatie besmet raken zouden tussen 40 en 60 procent meer kans hebben om opgenomen te worden in het ziekenhuis en eraan te overlijden. 

Dat de Britse variant van het coronavirus – de zogenaamde B117-mutatie – besmettelijker is, is al langer bekend. Maar over het al dan niet dodelijker zijn dan de oorspronkelijke variant bestond tot nu toe veel onduidelijkheid. Daarvan waren eerder wel al vermoedens, maar tot nu toe zonder sluitende bewijzen.

‘Verhoogd risico’

Een nieuw rapport van de Britse overheid lijkt daar nu wel steeds meer bewijs van te leveren. Dat onderzoek voegde verschillende gegevens en studies samen en kwam tot de vaststelling dat er meer ernstige gevallen zijn van Covid-19 bij besmettingen met de Britse variant.

‘Er zijn potentiële beperkingen in alle gebruikte datasets, maar samen geven deze analyses aan dat het waarschijnlijk is dat B117 wordt geassocieerd met een verhoogd risico op ziekenhuisopname en overlijden in vergelijking met infectie met niet-B117-virussen’, valt te lezen in de conclusie van het rapport.

Tot 70 procent dodelijker

Hoeveel dodelijker de B117-mutatie precies is, is op dit moment nog moeilijk vast te stellen. De studie zelf spreekt van ’30 tot 70 procent dodelijker’.

Neil Ferguson, epidemioloog en wetenschappelijk adviseur van de Britse regering, heeft het over ’40 tot 60 procent toename van het risico op ziekenhuisopname en het risico op overlijden’.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  114.674.506
 • Aantal
  doden
  2.547.079
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  774.344
 • Aantal
  doden
  22.141

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!