Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nieuw onderzoek: ‘Corona verspreidt zich verder en sneller door boompollen’

Thomas Buelens
3 min read

Boompollen kunnen ervoor zorgen dat coronavirusdeeltjes zich sneller en verder verspreiden, waardoor het advies van anderhalve meter afstand houden minder doeltreffend wordt – zelfs in de buitenlucht. Dat blijkt uit een nieuwe studie. 

De rondzwevende virusdeeltjes die een besmette persoon uithoest of -niest kunnen zich vasthechten aan stuifmeel, dat door de wind wordt verspreid. Wie de besmette pollen inademt, loopt het risico om besmet te raken met het coronavirus. Vooral in drukke omgevingen. Dat stellen wetenschappers van de universiteit van Nicosia in Cyprus.

Tot vijftig meter ver

Stuifmeelkorrels kunnen honderden virusdeeltjes opnemen. Op het hoogtepunt van het hooikoortsseizoen verspreiden bomen alleen al 1.500 van deze korrels per kubieke meter. De onderzoekers waarschuwen dat een licht briesje al voldoende is om het coronavirus verder te verspreiden, waardoor er in drukke plaatsen aanzienlijk meer kans is op het fenomeen van de ‘superverspreiding’ van het coronavirus. 

De auteurs van de studie konden aan de hand van computermodellen de stuifmeelverplaatsing van een wilgenboom nabootsen. De simulaties tonen aan dat pollen die de virusdeeltjes met zich meedragen zo’n 50 meter ver kunnen waaien op een gewone lentedag. In minder dan een minuut verspreidt een bries de pollen en de virusdeeltjes over een gesimuleerde menigte van maximaal 100 mensen.

Maar de wetenschappers waarschuwen dat stuifmeelkorrels nog veel verder kunnen worden geblazen. Ze raden mensen dan ook aan om bijeenkomsten te vermijden in de buurt van planten of bomen waarvan we weten dat ze tijdens het pollenseizoen zeer actief zijn.

Social distancing herzien

“Voor zover wij weten, is dit de eerste keer dat we via modellering en simulatie aantonen hoe in de lucht zwevende stuifmeelmicrokorrels worden getransporteerd in een lichte bries, en zo bijdragen tot de overdracht van het virus in de lucht in mensenmassa’s buiten”, zegt professor Dimitris Drikakis (universiteit van Nicosia), een van de auteurs.

“In het geval van hoge concentraties stuifmeelkorrels in de lucht of tijdens de bestuiving in het voorjaar, gaat de sociale afstand van 2 meter niet op als een veiligheidsmaatregel voor de gezondheid van een menigte in de open lucht”, besluiten de wetenschappers. “Daarom moeten overheden de richtlijnen voor social distancing herzien.” (lb)

Door Thomas Buelens

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…