Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Daarom krijg je meer gedaan met een glimlach

Anja
4 min read

Op het moment dat je oprecht glimlacht, dan zal dat je een heleboel voordelen op kunnen leveren. Niet alleen ben je dan beter bestand tegen spanningen en stress, maar zal je relatie ook langer stand houden. Bovendien krijg je met een glimlach in de regel veel meer gedaan van anderen.

Communiceren met lichaamstaal

Een groot deel van de communicatie tussen mensen verloopt door middel van lichaamstaal. Een (glim)lach vormt in deze lichaamstaal een apart manier om te communiceren: aan de lach van een persoon kun je namelijk in bepaalde gevallen meer afleiden dan aan diens gesproken worden. Wetenschappers hebben vastgesteld dat er meer dan vijftig soorten lach bestaan, die overigens niet altijd een teken zijn van geluk of plezier. Zo is er bijvoorbeeld een sociale lach, maar eveneens een geforceerde- een beleefde- en zelfs een strategische lach.

Achter al deze verschillende soorten lach gaan in sommige gevallen andere emoties schuil dan je aanvankelijk zou denken. Een glimlach kan immers ook in worden gezet om informatie of emoties te verbergen. Denk maar eens aan een overspelige vrouw die bewust zal glimlachen als haar man haar vraagt wat ze die dag gedaan heeft. Deze lach is dus een manier om haar eigen verraad te maskeren.

Een oprechte glimlach herkennen

Het is niet moeilijk om een oprechte glimlach te herkennen. Tijdens deze oprechte glimlach een ander hersendeel actief is dan bij een gemaakte lach: een echte lach is namelijk gekoppeld aan de cingulate cortex, (deze stuurt onvrijwillige bewegingen aan), terwijl een gemaakte lach verbonden is met de motorische cortex (deze controleert de vrijwillige bewegingen van het gezicht). Tijdens een oprecht lach zullen dan ook niet enkel de mondhoeken opkrullen, maar eveneens onvrijwillig de ogen mee gaan spreken. Om zeker te weten dat je te maken hebt met een oprechte lach, is het essentieel om ook naar de ogen van je gesprekspartner te kijken.

Voordelen van een echte glimlach

Dat lachen gezond is, weet bijna iedereen wel en dat geldt dan vooral voor de oprechte lach omdat deze een groot aantal positieve processen in je lichaam in gang zal zetten. Hierbij kun je onder andere denken aan:

 • een daling van je adrenalineniveau waardoor je minder stress zult ervaren.
 • een daling van je bloeddruk.
 • de aanmaak van serotonine, een stof met een werking als een natuurlijk antidepressivum.
 • de extra aanmaak van endorfine met eveneens een pijnstillend effect.
 • een boost van je afweersysteem.
 • een langer leven.
 • meisjes die op schoolfoto’s oprecht glimlachen, bleken eerder te trouwen, langer getrouwd te blijven en bovenal gelukkiger te zijn,
 • taken kunnen beter uit worden gevoerd als je oprecht lacht.
 •  tijdens een sollicitatiegesprek laat je met een oprechte lach een positievere indruk achter.
 • mensen zijn meestal toegeeflijker voor iemand die oprecht lacht.
 • ook kun je, als je bijvoorbeeld in de horeca werkt, grotere fooien verwachten als je oprecht lacht.

Waarom krijg je meer gedaan met een glimlach?

Achter een aantal van de eerder genoemde bevinding schuilt een eenvoudige logica: mensen imiteren immers graag anderen. Anderen worden gespiegeld en nageaapt, dus op het moment dat je een vrolijke, stimulerende, sympathieke omgeving voor een ander weten te creëren, dan zal deze persoon vaker lachen, meer plezier hebben, en zelfs bereid zijn om grotere fooien te geven.

Een lieve glimlach oefenen voor de spiegel heeft dan ook weinig effect. Een geoefende- of gestuurde lach zal immers al gauw gemaakt over komen. Het enige dat je kan helpen, is werken aan je persoonlijkheid. Je kunt bijvoorbeeld de overtuigingen veranderen die je belemmeren om je te laten gaan en te lachen. Op die manier creëer je ruimte om meer open te zijn. Natuurlijk kun je je ook mee laten voeren op het ogenblik dat iemand echt oprecht lacht. Dit wil overigens niet per definitie zeggen dat je alleen maar op een oprechte manier mag lachen, want een sociale- of beleefdheidsglimlach kan erg lonend zijn. Zo zal een sympathieke sociale glimlach de indruk wekken dat je moeite hebt gedaan, en hiervoor zul je vaak eveneens worden beloond.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…