Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De symptomen van een open ruggetje

shana
3 min read

Als een kind een open ruggetje heeft, is de neurale buis in de rug tijdens de zwangerschap niet dichtgegroeid. Hierdoor krijgt men te maken met uitpuilend ruggenmerg en uitpuilend vlies, dat niet goed beschermd kan worden en beschadigt raakt.

De ontdekking van een open ruggetje

De ontdekking of diagnose van een open ruggetje wordt vaak al voor de geboorte gedaan, omdat men een open ruggetje aan kan tonen met een echoscopie vanaf de twintigste week van de zwangerschap. Zo weet men in de meeste gevallen van een open ruggetje al voor de geboorte van het betreffende kind dat het kind een open ruggetje heeft. Er zijn slechts enkele gevallen bekend waarbij het open ruggetje niet opgemerkt is tijdens de zwangerschap en later alsnog opgemerkt wordt, met name tijdens de bevalling. Een open ruggetje komt ongeveer bij 4 op 10.000 kinderen voor.

Na de bevalling wordt het open ruggetje van het kind direct gesloten door middel van een operatie. Helaas is er geen behandeling of operatie om de symptomen van een open ruggetje te bestrijden. Wat deze symptomen zijn, lees je in onderstaande tekst.

De meest voorkomende symptomen van een open ruggetje

De meeste mensen met een open ruggetje krijgen in ieder geval te maken met de volgende symptomen:

  • Gevoelloosheid in (een deel van) de benen.
  • Verlamming van de beenspieren, waardoor men niet kan lopen of de beenspieren op een andere manier kan gebruiken.
  • Verlammingsverschijnselen aan de voeten en de heupen.
  • Incontinentie (problemen met plassen en de ontlasting).

Zo zitten mensen met een open ruggetje vaak in een rolstoel en hebben ze hulp nodig met dagelijkse activiteiten, zoals onder andere wassen en naar de wc gaan.

De symptomen van een open ruggetje zijn erger als het open ruggetje hoog in de ruggenwervel zit. Heb je een opening in het onderste deel van de wervelkolom, dan heb je dus minder last van de symptomen van een open ruggetje dan wanneer je een opening hebt in het bovenste deel van de wervelkolom.

Minder waargenomen symptomen van een open ruggetje

Naast bovenstaande symptomen, die de meeste patiënten met een open ruggetje ervaren, zijn er ook twee symptomen van een open ruggetje die wat minder vaak voorkomen. Dit betreft ten eerste een waterhoofd, dat wordt veroorzaakt door een grote druk van hersenvloeitstof in de hersenen. Daarnaast kan men tevens kampen met een verstandelijke beperking, maar dit is slechts bij enkele patiënten met een open ruggetje het geval.

Door shana

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…