Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Deze dingen moet je weten over vreemdgaan

Anja
4 min read

Vreemdgaan is een term die in bepaalde gevallen eerst gedefinieerd dient te worden. Niet iedereen ziet vreemdgaan namelijk op dezelfde manier. Zo vinden sommige mensen een vrijpartij of lichamelijk contact al vreemdgaan, terwijl anderen hun partner al verwijten dat hij of zij een scheve schaats rijdt op het moment dat de persoon emotionele banden onderhoudt met een ander.

Vreemdgangers niet altijd ongelukkig in een relatie

Iemand die vreemdgaat, hoeft niet per definitie ook ongelukkig te zijn in de relatie. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat zowel mannen als vrouwen die vreemdgaan nog steeds heel gelukkig en tevreden kunnen zijn in hun relatie. De reden die ze aangeven voor hun ontrouw is doorgaans onbenullig. Veel mensen gaan bijvoorbeeld vreemd gewoon omdat de mogelijkheid zich voordoet. Een relatie waar je niet gelukkig in bent, hoeft dan ook niet altijd voor ontrouw te zorgen. Maar ook als dat wel het geval is, kun je het ten opzichte van je partner in geen geval goedpraten. De andere partner is immers ook niet gelukkig, maar die blijft ondanks alles wel trouw.

Vreemdgaan met een bekende

Het gros van de mensen die vreemd gaat, doet dit met iemand die ze kennen. Volgens onderzoekers gaat 85 procent van 'vreemdgangers' over de schreef met een collega of een vriend(in). Een belangrijke reden hiervoor is dat deze mensen al regelmatig veel tijd met elkaar doorbrengen.

Vrouwen gaan eveneens vreemd

In een heleboel gevallen wordt vreemdgaan al snel gekoppeld aan mannen. Vrouwen gaan echter ook vreemd. Het geslacht heeft dus niets te maken met de kans dat een bepaald individu vreemd zal gaan. De redenen voor overspel kunnen wel toegeschreven worden aan het geslacht. Vrouwen gaan bijvoorbeeld doorgaans vreemd omdat ze behoefte hebben aan emotionele bevrediging. Daarentegen gaan mannen vaker vreemd enkel voor de seks. In beide gevallen zal de ontrouw echter evenveel schade aanrichten binnen een relatie.

Negatief zelfbeeld

Iemand die vreemdgaat, kan een hekel krijgen aan zichzelf. De reden voor de ontrouw speelt hierbij vrijwel geen rol. Op het ogenblik dat iemand zijn of haar ego aan de kant schuift en beseft dat er sprake is van verraad van een geliefde die zoveel voor hem of haar betekent, dan voelt de 'vreemdganger' zich vaak erg negatief over zichzelf.

Vreemdgaan gebeurt niet spontaan

Een veel gehoord excuus van vreemdgangers is dat het hen "overkwam" of "dat het allemaal gewoon gebeurde". Vreemdgaan is echter een fenomeen dat nooit gewoon of zomaar gebeurt. In de regel zijn affaires echter helemaal niet spontaan begonnen en heeft de persoon die vreemdgaat hier bewust voor gekozen.

Uiteraard kan je lief met een vriend(in) afspreken om samen gezellig te praten. Een dergelijk afspraakje kan leiden tot een volgende date. Het is zelfs mogelijk dat dit gebeurt zonder dat je partner het doorheeft. Op deze ogenblikken mag je je best zorgen maken over de gang van zaken, maar dat wil echter niet zeggen dat je je partner meteen dient te wantrouwen. Je dient er wel voor te waken dat je partner jullie relatie steeds blijft beschermen. Je partner moet beseffen dat een onschuldig afspraakje ook tot een gevaar voor jullie relatie kan uitgroeien.

Vreemdgaan maakt je gek

Op het moment dat je slachtoffer bent van een partner die vreemdgaat, kun je daar werkelijk gek van worden. Dit is een volkomen normale reactie. Het overspel van je partner kan leiden tot angst en depressie. Onderzoek toont aan dat personen door de gebeurtenis getraumatiseerd kunnen geraken.

Vreemdgaan is de schuld van de vreemdganger

Als partner van een "vreemdganger" mag je jezelf nooit verwijten dat je de oorzaak van de ontrouw bent. Zelfs niet als je weet dat je partner ongelukkig is in jullie relatie. Toch geven een heleboel slachtoffers van overspel zichzelf de schuld van de ontrouw van hun geliefde. Het vreemdgaan en de ontrouw zijn namelijk zijn of haar keuzes, die helemaal niets met jou te maken hebben. Jij hebt deze keuzes niet gemaakt en je hebt je partner ook geen toestemming gegeven om een (seks)relatie met een ander aan te gaan naast jullie relatie.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…