scrollTop top

Dit is waarom de één sproetjes heeft – en de ander niet

Dit is waarom de één sproetjes heeft – en de ander niet

Sproeten, de kleine oranje vlekjes waar een klein deel van de bevolking mee gezegend is. Het is één van de zeven schoonheden. De meeste mensen krijgen ze als kind, het is genetisch vastgesteld hoeveel sproeten iemand krijgt. Maar waarom heeft de één sproetjes en de ander niet? Wij zochten het voor jullie uit!

GEN

De reden waarom mensen sproetjes krijgen is omdat zij een hoger niveau van het zogeheten melanine-gen MC1R hebben. Dit betekent eigenlijk het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van je haren, ogen en je huid. Wanneer je MC1R-gen actief is, heb je donker haar en een donkere huid. Is je MC1R-gen inactief, dan heb je een lichtere huid, blond of rossig haar en een grotere kans op sproeten.

Ontstaan sproeten

Hoe ontstaan deze sproeten nu? Melanine werkt als een soort van natuurlijke zonnebrand. Het maakt je huid iets donkerder en beschermt deze tegen de zon. Wanneer deze melanine zich dicht bij elkaar verzamelt (onder de huid), dan wordt dit deel van de huid wat donkerder wanneer deze blootgesteld wordt aan zonlicht. Deze kleine verzamelpuntjes zijn de vlekjes die wij kennen als… Sproetjes!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  523.267.401
 • Aantal
  doden
  6.270.408
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  4.134.293
 • Aantal
  doden
  31.675

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!