Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van de zon!

Olivier
2 min read

We kennen allemaal de gevaren van de zon wel. Zo is verbranden zeer slecht voor de huid, gaan je ogen achteruit wanneer je te vaak in de zon kijkt en voor je haar is het ook niet goed. Dit geeft de zon nogal een negatief imago en dit is nergens voor nodig. De zon is ook heel gezond voor je! Hieronder de gezondheidsvoordelen van de zon.

Vitamine D

Wanneer je huid blootgesteld wordt aan zonlicht, maakt het Vitamine D aan. Dit is misschien wel de belangrijkste vitamine van allemaal!

Warmte

Door de warmte van de zon, ontspant je lichaam met als gevolg dat je je relaxter voelt.

Regeling van je biologische klok

De zon regelt je leef ritme. Je gaat namelijk slapen wanneer het donker wordt en staat op wanneer de zon op komt. Dit komt doordat de zon de aanmaak van melatonine beïnvloedt. Zonder de zon zal je hele ritme in de war raken.

Goed voor de botten en tanden

Zoals eerder genoemd, is zonlicht goed voor de aanmaak van Vitamine D. Vitamine D zorgt er weer voor dat calcium zich beter hecht een botten en beenderen waardoor deze sterker worden. Hetzelfde geldt voor tanden en nagels.

Immuunsysteem

Zonlicht versterkt je immuunsysteem. Je bouwt zo aanvullende weerstand op die bescherming biedt tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Het vermindert de eetlust

Leptine is een hormoon dat aangeeft wanneer de maag vol zit. Bij weinig zonlicht, wordt er minder Leptine geproduceerd, waardoor je meer honger hebt. Zonlicht kan je dus helpen om op je ideale gewicht te blijven.

Bevorderd je humeur

Onder invloed van zonlicht ga je je positiever en gelukkiger voelen. Dit komt door de verhoogde aanmaak van serotonine. Je ervaart minder stress en kunt dingen gemakkelijker loslaten.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…