Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Doorzettingsvermogen vergroten? 8 tips om je wilskracht te trainen!

Irma Kroon
6 min read

Als je het over doorzettingsvermogen hebt, dan heb je het vaak over de wil om door te kunnen gaan. Met doorzettingsvermogen kun je meer bereiken dan dat je in eerste instantie van jezelf zou verwachten. Hoe zit het eigenlijk met doorzettingsvermogen? Is het iets natuurlijks of heb je er zelf ook invloed op? In dit artikel lees je 8 tips om jouw wilskracht te vergroten.

Wat is doorzettingsvermogen?

Doorzettingsvermogen is niets meer dan het vermogen hebben om een bepaald doel te bereiken. Als je dit doel wilt bereiken, dan kun je te maken krijgen met tegenslagen. Wanneer je er volledig voor gaat en het doel realiseert dan heb je gebruik gemaakt van jouw doorzettingsvermogen of wilskracht. Je maakt keuzes die ervoor zorgen dat je niet in de put belandt bij tegenslagen. Je doorzettingsvermogen is voor een deel afhankelijk van jouw persoonlijkheid, maar je kunt er zelf ook een grote invloed op uitoefenen. Hieronder lees je dan ook verschillende tips die je hiermee kunnen helpen.

1. Belangrijke doelen

Als je jouw wilskracht wilt vergoten dan is het in de eerste plaats goed om doelen te stellen die belangrijk voor jou zijn. Dit kun je doen door het doel te omschrijven en de stappen die je wilt volgen om het doel te behalen. Als je dit doet, dan heb je ook een grotere kans om te slagen.

Door het omschrijven van de stappen weet je welke volgende fases je te wachten staan in het bereiken van je doel. Hierdoor is de kans ook groot dat je gemotiveerd blijft tijdens het proces.

2. Haalbaar

Een ander belangrijk gegeven is dat je doelen haalbaar moeten zijn. Kan je het doel alleen halen of heb je hulp nodig? In dat laatste geval moet je niet bang zijn om effectief hulp te vragen.

Door de hulp van jouw omgeving in te schakelen kun je jouw doelen misschien wel sneller bereiken waardoor dat een extra goed gevoel kan opleveren.

3. Splits je doel op

Als je een einddoel hebt gesteld waarvoor je veel stappen moet ondernemen, splits je het doel beter op. Dit kun je doen door kleinere doelen te stellen die aan de stappen van het proces verbonden zijn.

Door telkens een klein doel te behalen, raak je ook extra gemotiveerd. Dit kan je mogelijk helpen in het volledige proces van het ontwikkelen van meer wilskracht.

4. Stel je doelen niet uit

Een bekend gezegde is: “van uitstel komt afstel”. Dat is in veel gevallen ook zeker waar. Stel dan ook niet uit wat je wilt behalen. Begin je er meteen aan dan geeft dat vaak ook een extra goed gevoel. Stel je de doelen die je hebt telkens uit en bedenk je een excuus waarom je dit doet, dan zul je niet snel meer wilskracht krijgen.

Door de zaken uit te stellen zorg je ervoor dat je jouw doorzettingsvermogen minder goed stimuleert.

5. Beloon jezelf

Jezelf belonen klinkt misschien een beetje vreemd, maar het kan wel een zeer positief effect hebben op jouw doorzettingsvermogen. Als je een doel behaald hebt of een kleiner doel, kan je jezelf hiervoor belonen. Als je dat doet, zul je jezelf goed voelen over het proces dat je doormaakt.

Als je elk succes viert, geeft dat veel meer zelfvertrouwen en raak je ook meer gemotiveerd om de volgende stap te halen.

Beloon jezelf
Beloon jezelf.

6. Houd je oog op het doel

Probeer het doel dat je hebt niet uit het oog te verliezen. Zeker als je een doel hebt gesteld waar je langere tijd over doet om te behalen, kan je onderweg door veel andere zaken worden afgeleid. Als het doel toch niet haalbaar lijkt probeer dan gebruik te maken van hulpbronnen.

Je kunt er ook voor kiezen om de doelstellingen die je hebt aan te passen. Dat toont juist wilskracht en is geen teken van zwakte of falen.

7. Vraag hulp

Het is al een paar keer eerder gezegd en ook zeker een goede tip die je kunt gebruiken voor meer wilskracht. Schakel de hulp in van de mensen om je heen. Door te praten over je gevoelens en de doelen die je wilt behalen, kun je ook vragen om de hulp die je eventueel nodig hebt.

Mensen in jouw omgeving kunnen je dan ook ondersteunen en helpen als het even tegenzit.

Vraag hulp als je het even niet meer weet
Vraag hulp als je het even niet meer weet.

8. Zorg dat je fit bent

En dan hebben we het zowel over lichamelijke als geestelijke fitheid. Door je lichaam en geest te verzorgen, zul je lekker in je vel zitten. Hierdoor kun je eerder het gevoel hebben dat je de wereld aankan.

Door aan je gezondheid te werken, zorg je ook voor meer zelfvertrouwen, een eigenschap die er ertoe kan bijdragen dat je meer wilskracht kunt tonen en sneller je doelen kunt bereiken met het gewenste resultaat!

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…