Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Droge lippen vermijden: de tips van onze expert

4 min read

Als je tijdens de winterperiode last hebt van droge lippen, dan weet je hoe vervelend dat kan zijn. Vaak heb je ook de neiging om aan je droge lippen te prutsen, waardoor het lijkt alsof je lippen uit hun voegen willen barsten. Wij sommen de beste tips om droge lippen te vermijden voor je op.

Wat zijn de symptomen van droge lippen?

Droge lippen zijn erg onaangenaam. Naast het duidelijk droog aanvoelen van je lippen, kan je ook last hebben van een jeukende en trekkende huid, roodheid rondom je lippen, barstjes, schilfers en korstjes of wondjes.

Wat veroorzaakt droge lippen?

De huid van het lichaam bevat talg- en zweetklieren die helpen de huid te beschermen tegen vochtverlies. De lippen hebben die klieren niet waardoor de beschermlaag deels ontbreekt. De huid van de lippen is daardoor extra kwetsbaar. Andere oorzaken die de uitdroging van de lippen versnellen zijn onder andere koude wind, een vitaminetekort, zonlicht en te weinig drinken.

Hoe kunnen we droge lippen behandelen?

Droge lippen ben je liever kwijt dan rijk, daarom zetten we de belangrijkste tips om ze te vermijden even op een rijtje.

 1. Gebruik een goede, hydraterende lippenbalsem zonder schadelijke stoffen.
 2. Was je gezicht voordat je je lippenbalsem aanbrengt. Het reinigingsproduct dat je gebruikt kan ervoor zorgen dat je lippen sneller uitdrogen.
 3. Zorg voor een hoge luchtvochtigheid in huis door ’s nachts een luchtbevochtiger aan te zetten. Dit zorgt voor gehydrateerde lippen en huid.
 4. Veel mensen likken aan hun lippen om ze vochtiger te maken, maar eigenlijk heeft dit het omgekeerde effect. In ons speeksel zitten zuren die onze lippen irriteren en ze dus droger maken. Probeer dus zo min mogelijk aan je lippen te likken.
 5. Trek niet aan de velletjes. Als je dit wel doet, kunnen er wondjes ontstaan en komen er bacteriën op je lippen.
 6. Gebruik een zachte scrub om de dode huidcellen en velletjes van je lippen te verwijderen. Je kan dit ook doen door met een schone tandenborstel zachtjes je lippen te masseren.
 7. Drink voldoende water! Een goed gehydrateerd lichaam zorgt ervoor dat je geen droge lippen hebt.
 8. Eet geen pittig, zuur of zout eten. De irriterende stoffen in dit soort voeding zorgen ervoor dat droge lippen minder snel kunnen herstellen.
 9. Draag een sjaal over je mond om je lippen tegen de wind te beschermen.
 10. Gebruik tandpasta zonder synthetische smaakstoffen. Die stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken waardoor je lippen schraal worden.
 11. Gebruik geen matte lippenstiften want die kunnen stoffen bevatten die de lippen uitdrogen.
 12. Adem door je neus. Te veel door je mond ademen kan voor droge lippen zorgen.
 13. Bescherm je lippen tegen de zon door een lippenbalsem met SPF te gebruiken.

Met een eigen skincare clinic in Oostende en haar  boek Huidverjonging op maat wordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Karoline voorziet de Gezond.be-lezers van vele tips en weetjes over de huid en hoe je die optimaal kan verzorgen. Meer weten over Karoline en de huidtherapie die ze aanbiedt? Bekijk dan zeker eens de site van Beautyfulskin!

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…