Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is een leeftijdsverschil wel of geen struikelblok voor je relatie?

Anja
2 min read

Het is bewezen dat vrouwen op oudere mannen vallen. En wat blijkt: ook mannen geven de voorkeur aan jongere vrouwen. Maar of de vrouw nu ouder is dan de man of omgekeerd, overwint de liefde echt een (groot) leeftijdsverschil?

Niet alleen leeftijd bepaalt de kans tot slagen

Leeftijd speelt geen rol, liefde overwint alles. Uiteindelijk zit er een grote waarheid in deze zin. Een relatie is voornamelijk gebasseerd op wederzijdse aantrekkingskracht, gedeelde interesses en persoonlijkheid. Bepaalde karaktereigenschappen zoals humor, openheid, verantwoordelijkheid en sociale ingesteldheid zijn veel belangrijker dan de leeftijd. Dus eigenlijk is het niet echt belangrijk hoeveel jaar jullie verschillen. Volgende zaken zijn echt belangrijk:

  • Zitten jullie op dezelfde golflengte?
  • Heb je gedeelde interesses?
  • Heb je dezelfde beleving?

Er bestaan ook struikelblokken

In een relatie waar er een leeftijdsverschil heerst, kunnen er zich ook wat problemen voordoen. Zo kan bijvoorbeeld de kinderswens een discussiepunt zijn. Ook bepaalde activiteiten kunnen voor de oudere gezien worden als vermoeiend, terwijl de jongere persoon nog meer energie heeft en van alles wil doen. De oudere partner heeft ook sneller te maken met andere zaken zoals verminderde vitaliteit, afnemend libido en gezondheidsproblemen. Maar als hier als koppel genoeg over communiceert en je gaat er samen goed mee om, dan kan de liefde het leeftijdsverschil echt overwinnen.

Voor- en nadelen van een leeftijdsverschil

Voordelen

  • Jonge partners houden je jong en energiek en ze stimuleren je om nieuwe ervaringen op te doen
  • Oude partners geven zekerheid en ruimte, ze hebben meer levenservaring en ze kunnen je dus veel bijleren, ze geven bovendien ook een gevoel van veiligheid

Nadelen

  • Verschillen in vitaliteit, libido en ondernemingslust
  • Verschillen in ervaring, beleving en herinnering
  • Generatiekloof: jonge partners minder feeling met vroeger, oudere partners minder feeling met hedendaagse trends
Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…