Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Challenge: ‘een week (ge)zonder’ moet Vlamingen beter doen eten en drinken

Gezond.be
3 min read

Amper 5% van de Vlamingen eet genoeg groenten en fruit, blijkt uit de meest recente gegevens van Sciensano. Omdat die cijfers zo alarmerend zijn, lanceren Diabetes Liga en diëtist Michaël Sels binnenkort de allereerste editie van ‘een week gezonder’. Een uitdaging om een week lang meer groenten, fruit en plantaardige gerechten op ons bord te leggen en minder ongezonde en ultrabewerkte producten.

De cijfers over de groente- en fruitconsumptie van de gemiddelde Vlaming zijn bedroevend. Slechts 330.000 Vlamingen – zo’n vijf procent – eet dagelijks de aanbevolen hoeveelheid. En ook onze andere voedingsgewoontes kunnen beter, zo blijkt uit verschillende rapporten van Sciensano, de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO en de World Obesity Federation. We eten gemiddeld te veel zout, toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Meer dan de helft van de Belgen is dan ook te zwaar.

Om de negatieve gezondheidstrend van de laatste jaren te keren, lanceren Diabetes Liga en diëtist Michaël Sels een nieuwe voedingschallenge: ‘een week (ge)zonder’. De uitdaging is toegespitst op drie elementen: meer verse en onbewerkte voeding eten, gevarieerd en meer regelmatig eten en plantaardige producten kiezen als basis voor elke maaltijd. Het doel is om het dagelijks voedingspatroon van de Vlaming te ‘resetten’ en nieuwe, gezondere voedingsgewoontes aan te leren.

Michaël Sels geeft alvast drie ludieke tips om van de week gezonder een succes maken.  

  • Koop niet wat je oma of twaalfjarige zoon of dochter niet zou begrijpen. Lees je een etiket op een product in de supermarkt waarop heel wat termen staan die je niet begrijpt? Koop het dan niet, vaak is het ultrabewerkte voeding die per definitie niet gezond is. 
  • Ga voor méér, méér, méér, niet voor minder, minder minder. Zet vooral meer groente, meer fruit en vaker volle granen op je menu. Doe je dat, dan volgt de rest vanzelf. 
  • Let niet op je gewicht en ga niet met honger van tafel. Ga niet elke dag op de weegschaal staan om te zien of je goede intenties je gewicht meteen naar beneden brengen. En ga ook niet met honger van tafel, zoals sommige diëten promoten. Hou liever een dagboekje bij met wat je wanneer eet. Zo ontdek je vaak verborgen eetmomenten die je zou kunnen verminderen. 

Schrijf je gratis in op www.eenweekgezonder.be.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…