Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit zijn de effecten van dagelijks een glas wijn te drinken

Milan
4 min read

Dagelijks een glas rode wijn drinken is goed voor je, dat weten de meeste mensen wel. Maar wat veel mensen niet weten is waarom het gezond is en wat het precies met je lichaam doet. In dit artikel leggen we je precies uit wat de effecten zijn van het drinken van een glas per dag.

3 belangrijke effecten

Onderzoekers weten al langere tijd dat het drinken van een glas rode wijn een positieve rol speelt bij het voorkomen van hart -en vaatziekten. Maar inmiddels is er veel meer bekend over de effecten van het drinken ervan. In het kort zijn er drie effecten:

  • Het helpt bij het voorkomen van hart -en vaatziekten.
  • De kans op een herhalingsinfarct wordt kleiner door het drinken van rode wijn.
  • Het kan bepaalde vormen van kanker helpen voorkomen.

Rode wijn helpt bij het voorkomen van hart -en vaatziekten

Misschien wel het meest bekende effect van rode wijn is dat het een positieve werking heeft bij het voorkomen van hart -en vaatziekten. Maar hoe komt dit eigenlijk? Wij hebben het voor je uitgezocht. In rode wijn zitten zogenaamde polyfenolen. Deze polyfenolen hebben invloed op de werking van de oestrogeenreceptoren in het lichaam. Ze zorgen er namelijk voor dat het lichaam meer stikstofmonoxide aan gaat maken. En het effect hiervan is dat de aders verwijden.

De kans dat aders hierdoor dichtslibben en verstopt raken is hierdoor aanzienlijk kleiner. Het drinken van een glas per dag kan er dus helpen bij het voorkomen van hart -en vaatziekten. Uiteraard betekent dit niet dat je verder maar kan doen en laten wat je wilt. Een gezonde manier van leven is net zo belangrijk. Dus genoeg blijven bewegen en gezond eten. Dat blijft het beste.

De kans op een herhalingsinfarct wordt kleiner

Omdat de polyfenolen in de rode wijn ervoor zorgen voor meer stikstofmonoxide kunnen de aderen minder snel dichtslibben. Dit helpt echter niet alleen bij het voorkomen van hart -en vaatziekten. Ook mensen die al patiënt zijn kunnen er baat bij hebben. Als de aderen al enigszins dichtgeslibd zijn is het natuurlijk van groot belang dat dit proces zoveel mogelijk vertraagd wordt. Het drinken van rode wijn kan hierbij behulpzaam zijn.

Het is inmiddels bewezen dat het ook de kans op een herhalingsinfarct sterk verkleind en in veel gevallen zelfs kan voorkomen. Natuurlijk geldt ook hier weer dat patiënten met hart -en vaatziekten hun levensstijl radicaal moeten veranderen. Gezond eten, veel bewegen én een glas rode wijn. In deze combinatie is wijn het meest zinvol.

Het kan bepaalde vormen van kanker helpen voorkomen

De laatste tijd wordt er veel onderzoek gedaan naar het drinken van rode wijn in relatie tot kanker. Eén onderzoek deed met name veel stof opwaaien. Hieruit bleek dat het drinken van rode wijn het ontwikkelen van bepaalde kankervormen zoals longkanker en borstkanker kan bevorderen. Maar dit betekent niet dat je geen rode wijn meer moet drinken. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat de mensen die risico lopen niet één glas drinken maar overmatig veel.

Ook houden ze er ongezonde leefgewoontes op na. Denk hierbij aan roken en het eten van veel ongezond voedsel. Wanneer men zich houdt aan één glas rode wijn per dag, valt men niet in de risicogroep. Sterker nog, het drinken van één glas helpt juist bij het voorkomen van allerlei soorten kanker. Met name nier -en lymfklierkanker hebben minder kans bij mensen die dagelijks een glas drinken.

Conclusie

Het drinken van een glas rode wijn is heel gezond. Het kan helpen bij het voorkomen van hart -en vaatziekten. Dit komt omdat er polyfenolen in de wijn zitten. Deze polyfenolen zorgen dat het lichaam meer stikstofmonoxide aanmaakt. En dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat de aderen verwijden en minder snel dicht kunnen slibben. Het spreekt voor zich dat ook de mensen die al hartpatiënt zijn baat hebben bij het drinken van een glas. En mits men zich houdt aan een bescheiden hoeveelheid per dag kan het drinken van rode wijn ook bijdragen aan het voorkomen van bepaalde vormen van kanker.

Door Milan

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…