Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Erectieproblemen: Oorzaken en Hoe Snel Oplossen

Olivier
5 min read

Wanneer je als man lijdt aan een probleem als impotentie of aan erectiestoornissen zal je het daar niet snel met anderen over hebben. Je durft het er doorgaans ook niet over te hebben met je partner. Met de huidige zelfzorg medicatie is dat ook niet meer direct nodig. Je kan gemakkelijk grijpen naar bijvoorbeeld Viagra, maar dit lost het probleem natuurlijk niet op. Het verdoezelt alleen maar de symptomen.

Het is beter om te kijken naar de oorzaak van jouw erectieproblemen. Het voorkomt een hoop gedokter en het zal jou een hoop frustratie besparen.

Wanneer spreek je van erectieproblemen

Het zal iedere man wel eens gebeuren dat een goede erectie uitblijft tijdens de geslachtsgemeenschap. Dat is niets onrustbarends, maar een heel normale zaak. Je spreekt pas van een erectieprobleem wanneer dit continu gebeurt of wanneer het steeds weer terugkeert. Er ligt een verband tussen de ernst van je impotentie en de oorzaak ervan.

Welke oorzaken zijn er voor erectieproblemen

De oorzaak van erectieproblemen laat zich opdelen in drie groepen: lichamelijke oorzaken, psychische problemen of een relationeel probleem. Je spreekt van erectie door een relationeel probleem wanneer je als man een spontane erectie krijgt tijdens bijvoorbeeld het tv kijken, of ’s nachts, of wanneer je dagelijks met een ochtenderectie wakker wordt.

Lichamelijke oorzaken voor erectieproblemen

Wanneer erectieproblemen een lichamelijke oorzaak hebben kan dit door een aantal zaken komen:

  • Chronische ziekte. Erectieproblemen kunnen een rechtstreeks gevolg zijn van diabetes. Maar ook aderverkalking, nierziektes en hart-en vaataandoeningen en multiple sclerose zijn de veroorzakers van een erectiestoornis. Dit komt omdat deze ziekten de bloeddoorstroming of de impulsen van je zenuwstel beïnvloeden.
  • Ongezonde levensstijl. Erectieproblemen kunnen worden veroorzaakt door slechte leefgewoontes die de bloeddoorstroming beïnvloeden. Denk in dat geval aan roken, maar ook aan overmatig alcohol drinken en drugsgebruik. Er komt in die gevallen minder bloed naar de penis wat ervoor zorgt dat je geen erectie kan krijgen. Daarnaast kan een erectiestoornis worden veroorzaakt door overgewicht of te weinig beweging.
  • Medicijngebruik. Van een aantal medicijnen die vallen onder de groep benzodiazepinen, maar ook van anti-histaminica is algemeen bekend dat ze erectie stoornissen kunnen veroorzaken. Net name medicatie tegen een hoge bloeddruk heeft invloed op de mannelijke potentie. Erectiestoornissen komen ook vaker voor bij mannen met een hoge bloeddruk.
  • Teveel fietsen. Fietsen is goed, maar overdaad schaadt. De oorzaak hiervan ligt in het zadel. Sommige zadels drukken te hard op je perineum, en aangezien daar de aderen en zenuwen liggen die zorgen voor een erectie is het goed om een ander zadel te gebruiken of minder te fietsen.

Psychologische oorzaken van erectiestoornissen

Erectiestoornissen kunnen ook worden veroorzaakt door een psychologische reden.

  • Negatieve spiraal: angst voor een nieuwe erectiestoornis die een self fulfilling prophesie blijkt te zijn.
  • Onzekerheid over probleem en de schaamte daarvoor. Wanneer er sprake is van problemen op het maatschappelijk gebied zoals een ontslag of het gevoel dat je onjuist wordt behandeld kan je als man een erectieprobleem ontwikkelen. Dit probleem komt ook voor bij jonge mannen die nog weinig seksuele ervaringen hebben. Hun onzekerheid kan zorgen voor een erectiestoornis.
  • Problemen in de relationele sfeer. Dit klinkt heel logisch en dat is het ook: de relatie die jij hebt met je partner beïnvloedt jouw libido en daarnaast heeft het invloed op de mogelijkheden om een goede erectie te krijgen. Wanneer je een vaste relatie hebt komen er op den duur automatisch verveling en kleine irritaties aan elkaars gewoontes naar boven drijven.

Dit zijn allemaal factoren die jullie seksleven beïnvloeden. Vooral wanneer je niet de moeite neemt om met je partner te praten over de beleving van seksualiteit liggen erectieproblemen op de loer. Ook wanneer je er een buitenechtelijke relatie op na houdt zal schuldgevoel jou een erectieprobleem bezorgen. 

Een traumatische ervaring zoals incest of een verkrachting zal op latere leeftijd tot erectieproblemen leiden. Ook zaken in je eigen opvoeding zoals seksualiteit wegschrijven als ‘vies’ zullen ervoor zorgen dat jouw seksleven niet tot volle ontwikkeling kan komen. Het vaderschap. Wanneer je echt net vader bent geworden heb je de vagina van je vrouw op een heel andere manier gezien. Het kost in dat geval moeite om een vagina weer als een geslachtsorgaan te gaan zien. Daarnaast speelt vermoeidheid een rol door de komst van een baby. Deze oorzaak gaat doorgaans vanzelf over wanneer de baby wat ouder is.

Hoe los je een erectiestoornis op

Nu je de oorzaken van een erectiestoornis weet kan je kijken wat op jou van toepassing is. Wanneer je er zelf niets aan kan doen is het handig om toch met de huisarts jouw probleem te bespreken. Schaamte daarvoor is niet nodig: erectiestoornissen komen veel vaker voor dan je denkt.

Ook kun je uiteraard terecht bij een erkend Seksuoloog. De vereniging maakte alvast een handig lijstje met erkende seksuologen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…