Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Feit of fabel: alleen oudere mensen hebben last van spataders en nog 5 weetjes over de veneuze ziekte

4 min read

Denk je dat spataders enkel bij mensen boven de zeventig kunnen voorkomen? Dat is niet helemaal juist. Ontdek hier waarom dat niet zo is met de volgende 5 weetjes over spataders en de veneuze ziekte.

Spataders kunnen een symptoom zijn van chronische veneuze ziekte. Wil je weten of je een eventueel risico loopt op die ziekte? Kom het te weten via jouw persoonlijk aderrapport.

1. Spataders zijn alleen voor oudere mensen

Fabel. Het is wel zo dat het vaker voorkomt bij mensen ouder dan zeventig, maar iedereen kan er last van krijgen. Je aders kunnen namelijk vermoeid raken bij het ouder worden. Sommige senioren zijn bovendien minder mobiel en ook dat kan sneller spataders veroorzaken.

2. Spataders zijn een cosmetisch probleem

Fabel. Spataders zijn meer dan zichtbare aderen. Het kan de beginfase zijn van een veneuze aandoening. De eerste symptomen zijn vermoeide benen, gezwollen enkels en spataders. In een later stadium krijg je opgezwollen benen doordat vocht zich ophoopt. Onze aderen zorgen namelijk voor de verspreiding van bloed van en naar ons hart. De aderen in onze benen moeten daarvoor extra moeite doen want ze moeten het bloed tegen de zwaartekracht in naar ons hart pompen. Als dat niet lukt, verzamelt het bloed zich in onze benen en kunnen er allerlei veneuze aandoeningen opduiken.

3. Je kan spataders krijgen van te lang recht te staan

Feit. Veel bewegen en niet te lang aan één stuk door rechtstaan kan spataders voorkomen. Wie een job heeft waarbij hij of zij een hele dag op de been is, doet er goed aan om ’s avonds even letterlijk de benen omhoog te leggen. Anderzijds is het voor mensen met een zittende job aangeraden om regelmatig recht te staan en even rond te wandelen.

4. Spataders kan je niet behandelen

Fabel. Je kan spataders laten behandelen door je arts. Het is bovendien belangrijk om spataders niet te negeren want ze kunnen ernstige gevolgen hebben. Er kan zich een bloedklonter of trombose vormen in de ader die, als hij loskomt, belangrijke aders in het lichaam kan verstoppen. Bij een longembolie zit bijvoorbeeld een opstopping in de longen en komt er minder zuurstof in het bloed terecht.

5. Warmte is slecht voor spataders

Feit. Warmte zorgt ervoor dat je aders uitzetten. Ben je er gevoelig voor, dan blijf je beter uit de buurt van verwarmingsapparaten, hete baden en de volle zon. Af en toe je benen afspoelen met koud water kan bovendien helpen om de bloedvaten te laten samentrekken en het bloed weer naar je hart te pompen. Heb je een warme douche genomen, dan kan je afsluiten met een korte beurt met koud water om de bloeddoorstroming in je benen te verbeteren.

Ondanks dat er veel fabeltjes de ronde doen over spataders, is het belangrijk om te weten dat het geen onschuldige cosmetische imperfecties zijn. Je kan spataders voorkomen door aandacht te besteden aan een goede bloeddoorstroming in je benen, maar je kan ze nooit volledig uitsluiten. Omdat ze ook ernstige gevolgen kunnen hebben, is het nodig om extra aandacht te besteden aan spataders en ze te laten controleren door je huisarts.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…