Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Spataderbehandeling: Met schuim of laser?

Olivier
4 min read

Spataderen betreffen aders, vaak in de benen, die abnormaal verwijd zijn: Hierdoor zijn de aders veel groter en beter zichtbaar dan normaal, wat er niet mooi uit ziet en bovendien voor verschillende medische problemen kan zorgen. Spataderen zijn dan ook zowel een probleem op medisch als op cosmetisch vlak. Het begint vaak als een cosmetisch probleem, maar kan in een later stadium ook echt een medisch probleem worden. Zo kunnen spataderen zorgen voor een zwaar gevoel in de benen, opgezette enkels, nachtelijke onrust, bewegingsdrang, pigmentaties aan de onderbenen en slecht genezende wonden. Voor de meeste mensen zijn de aders echter voornamelijk op esthetisch gebied een probleem, simpelweg omdat spataderen er ontsierend en niet bepaald aantrekkelijk uit zien.

Op deze pagina lees je meer over spataderen en het verwijderen van spataderen. Zo lees je meer over de oorzaak van spataderen, om vervolgens meer te weten te komen over twee populaire behandelingen om van spataderen af te komen.

De oorzaak van spataderen

Zoals al eerder vermeld, zijn spataderen in feite abnormaal verwijde aderen, die voornamelijk in de benen voorkomen. Als je loopt, fietst of op een andere manier met de benen beweegt, trekken de kuitspieren zich samen. Hierdoor worden de kuitspieren korter en dikker, waardoor de aderen in de kuiten platgedrukt worden. Door de platte aderen, stroomt het bloed omhoog en kan het bloed door de kleppen in de aderen niet meer omlaag. Werken de kleppen echter niet meer goed, dan kan het bloed omlaag stromen. Op deze manier ontstaat er een overdruk in de aderen en haarvaatjes, die uitzetten door de grote hoeveelheid bloed. Door het uitzetten van de ader, ontstaat er een spatader.

Het verwijderen van spataderen

Een groot voordeel van spataderen, is dat een andere ader de functie van de verwijde ader over kan nemen als de kleppen van de ader niet meer goed werken. Dit betekent dat een spatader in feite niets meer doet voor het lichaam en dus gemakkelijk verwijderd kan worden. Heb je spataderen, dan hoef je hier dus niet mee rond te blijven lopen. Welke twee behandelingen je kunt ondergaan om van je spataderen af te komen, lees je in onderstaande alinea’s.

Het verwijderen van spataderen met schuim

Verwijder je spataderen door gebruik te maken van speciaal schuim, dan wordt er ook wel gesproken over de echogeleide sclerocompressietherapie. Bij deze therapie spuit de arts een soort opgewarmd schuim in de aderen, die op de vaatwand van de aderen inwerkt. Door gebruik te maken van deze behandelingsmethode, kunnen de middelgrote aderen worden behandeld. Dit komt omdat het schuim zich over een groter oppervlak kan verspreiden, waardoor ook grotere aderen met spataderproblemen aangepakt kunnen worden. Door gebruik te maken van een zogeheten duplexscan, controleert de dokter of het schuim in de juiste ader komt.

Deze behandeling is voornamelijk geschikt voor mensen die te maken hebben met spataderen in de middelgrote aders. Dit betekent dat de grootste aders (nog) niet aangedaan zijn door het probleem, maar er wel meer aan de hand is dan problemen met de kleinste aderen in de benen.

Het verwijderen van spataderen met een laserbehandeling

Een andere mogelijkheid die je hebt bij het verwijderen van spataderen, is het ondergaan van een laserbehandeling. Je kunt de laserbehandeling enkel ondergaan als er nog geen sprake is van medische hinder door de spataderen, ofwel als je kleine spataderen op de benen hebt die je voornamelijk gewoon ontsierend vindt.

Bij het verwijderen van kleine spataderen met een laser, wordt er gebruik gemaakt van de zogeheten Nd:YAG laser. Dit is een innovatieve en ultramoderne laser die onder andere geschikt is voor het verwijderen van zogeheten berkentakjes in de benen.

Wat belangrijk is om te weten, is dat lasertherapie vaak pas wordt toegepast aan het einde van een behandeltraject met een andere behandelingsmethode om van spataderen af te komen. Dit komt omdat de meeste artsen de druk op de kleine adertjes eerst weg willen nemen, waar een andere behandelmethode voor nodig is.

Spataderen behandelen: met schuim of met een laser?

Twijfel jij welke behandeling je het beste kunt gebruiken om van jouw spataderen af te komen? Lees dan onderstaande opsomming nog eens door en je kunt gemakkelijker tot de juiste beslissing komen.

  • Een behandeling met schuim is beter voor mensen met spataderen in middelgrote aderen.
  • Een behandeling met laser is beter voor mensen met kleine spataderen.
  • Een behandeling met schuim staat op zichzelf
  • Een behandeling met laser is vaak het tweede onderdeel van de behandeling van spataderen, die pas na een andere behandelmethode wordt toegepast. 
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…