Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat gebeurt er met het pensioen na overlijden?

Camille
3 min read

Het is een vooruitzicht waar weinig mensen naar uitkijken maar wel een vooruitzicht waar de nodige aandacht aan moet worden besteed. Het is handig om te weten wat er met je pensioen gebeurt als je komt te overlijden. De meeste mensen gaan er van uit dat het pensioen automatisch overgaat op hun partner. Dit is zeker niet altijd het geval en in sommige gevallen kan het financieel slecht uitvallen voor je partner en nabestaanden.

Hierdoor hebben vele mensen aansluitend verzekeringen genomen om de financiële klap voor de partners op te vangen. Het is belangrijk om deze zaken goed geregeld te hebben en een vangnet in plaats te hebben voor je nabestaande indien je komt te overlijden. Iedereen wil zijn nabestaande goed achterlaten. Laat je daarom goed informeren zodat alles goed is afgerond als je tijd daar is.

De algemene nabestaandenwet

Op deze wet wordt in veel gevallen terug gegrepen als een partner komt te overlijden. Deze wet is echter zeer streng en wordt steeds minder toegankelijk. Daar komt nog bij dat niet iedere partner recht heeft op een nabestaanden uitkering volgens de algemene nabestaandenwet. De hoogte en toewijzing van de uitkering zijn afhankelijk van je inkomsten en de leeftijd van eventuele kinderen.

Over het algemeen is de uitkering maar 70% van het minimumloon. Indien je kinderen hebt van onder de 18 jaar is de uitkering 90% van het minimumloon. Over een tijdje heeft de achtergebleven partner nog maar 1 jaar recht op deze uitkering. Door middel van een zogenaamde ANW hiaat verzekering kan een eventuele uitkering van de ANW bij je pensioen worden opgenomen. Deze mogelijkheid is een goede mogelijkheid om te overwegen aangezien je weinig kans maakt op een ANW uitkering.

Een nabestaandenpensioen

Een goed pensioen is van zeer groot belang. Niet alleen voor jezelf maar ook zeker voor je partner en nabestaanden. Zo heb je toegang tot een nabestaandenpensioen. Dit pensioen kun je zien als een soort verzekering voor je partner en andere nabestaanden voor als je komt te overlijden. Dit pensioen is opgebouwd uit twee verschillende soorten pensioenen, het wezenpensioen en het partnerpensioen. Deze pensioenen zorgen ervoor dat je partner en kinderen een uitkering krijgen nadat je bent overleden. Je moet er rekening mee houden dat niet iedere verzekering deze verzekering biedt.

Laat jezelf goed informeren zodat je precies weet wat je pensioensregeling wel of niet aanbiedt. Daarnaast zijn er ook enkele andere verzekeringen die je kunt afsluiten om je partner en nabestaanden zoveel mogelijk financieel bij te staan. Een voorbeeld van dit soort verzekeringen is een levensverzekering. Deze verzekering wordt uitgekeerd nadat je bent overleden.

Regel je pensioen goed voordat je komt te overlijden

Het is van groot belang dat alle zaken omtrent je pensioen en verzekeringen voor je partner en nabestaanden goed zijn geregeld en afgesloten. Op deze manier hoeven ze niet afhankelijk te zijn van een lage uitkering die maar een korte tijd duurt. Sluit extra verzekeringen af zoals een levensverzekering en onderzoek de mogelijkheden voor wezen en partnerpensioenen. Op deze manier kan je met meer rust deze wereld verlaten, wetende dat je partner en je kinderen een financieel vangnet hebben.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…