Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vanaf wanneer kan ik op pensioen gaan?

Camille
4 min read

Op het einde van je loopbaan heb je recht op je welverdiend pensioen. Maar wanneer is dat precies? En aan welke eisen moet je voldoen om op vervroegd pensioen te kunnen gaan? Hier lees je alles over je pensioen, het vervroegd pensioen en aanvullend pensioensparen.

De pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar

Je bent in principe pensioengerechtigd als je 65 jaar bent. Je rustpensioen zal ingaan op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. We leggen het uit met een voorbeeld. Als jij op 3 mei 65 jaar wordt, dan zal je rustpensioen op de eerste dag van de volgende maand van start gaan, dat is 1 juni om precies te zijn.

Vervroegd pensioen is mogelijk

Je kan als je 62 jaar bent met vervroegd pensioen gaan. Je moet dan wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet je minstens 40 jaar lang gewerkt hebben. Zoals je in de tabel kan lezen worden de leeftijden en loopbaanvoorwaarden elk jaar een beetje opgetrokken.

Datum Minimumleeftijd Loopbaanvoorwaarde Uitzondering lange loopbanen
2016 62 jaar 40 jaar 60 jaar, bij een loopbaan van 42 jaar

61 jaar, bij een loopbaan van 41 jaar

2017 62,5 jaar 41 jaar 60 jaar, bij een loopbaan van 43 jaar

61 jaar, bij een loopbaan van 42 jaar

2018 63 jaar 41 jaar 60 jaar, bij een loopbaan van 43 jaar

61 jaar, bij een loopbaan van 42 jaar

Vanaf 2019 63 jaar 42 jaar 60 jaar, bij een loopbaan van 44 jaar

61 jaar, bij een loopbaan van 43 jaar

Wanneer je pensioen aanvragen?

Als je op de wettelijke leeftijd van 65 jaar op pensioen gaat dan moet je geen pensioenvraag indienen. Je pensioen wordt dan automatisch berekend en uitbetaald.

Wil je voor je 65ste met pensioen gaan? Dan moet je wel een pensioensaanvraag indienen. Dat doe je ten vroegste 1 jaar en ten laatste 1 maand vóór de start van je vervroegd pensioen. Je moet dan uiteraard wel voldoen aan de wettelijke regels die verbonden zijn aan het vervroegd pensioen. Je kan deze aanvraag indienen bij de gemeentelijke administratie van je woonplaats.

Moet ik verplicht op pensioen?

Het is gelukkig niet verplicht om op pensioen te gaan. Mensen die graag langer blijven werken mogen dit doen. Ook als je al een aanvraag voor vervroegd pensioen had ingediend ben je niet verplicht om dit pensioen daadwerkelijk aan te nemen. Je kan de ingangsdatum van je pensioen immers altijd uitstellen.

Hoeveel zal mijn pensioen bedragen?

Hoeveel je pensioen precies zal bedragen hangt af van het loon dat je tijdens je loopbaan ontvangen hebt én het aantal jaren dat je gewerkt hebt. Hoe hoger je loon en hoe langer je loopbaan, hoe hoger je pensioen. Gemiddeld zal je pensioen iets meer dan de helft van je vroegere loon bedragen, ongeveer 60% om precies te zijn.

Een aanvullend pensioen is noodzakelijk

Een gemiddeld pensioen bedraagt slechts 992 euro netto per maand. Dat is beduidend minder dan het gemiddelde netto loon. Om jezelf tijdens je pensioen wat reserves te geven loont het de moeite om een pensioenspaarboekje te openen. Zo kan je ook tijdens je pensioen vasthouden aan je huidige levensstandaard.

De voordelen van pensioensparen

De voordelen van pensioensparen zijn erg groot. Per jaar geniet je van maar liefst 30% belastingvoordeel op je gespaarde bedrag! Je kan per jaar 940 euro sparen, dat wil zeggen dat je 282 euro kan terugkrijgen via je belastingen. Je geniet bovendien van een voordelige belastingheffing op de einddatum. Geen wonder dus dat 1 op de 3 Belgen een pensioenspaarrekening heeft. Misschien iets om over na te denken?

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…