Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waar kan ik mijn pensioen aanvragen?

Camille
3 min read

Je gaat bijna met pensioen en kijkt al uit naar het moment dat je het hard verdiende pensioen waar je zo lang voor gewerkt hebt kan gaan aanvragen. Voor veel mensen geeft dit ook veel onzekerheid omdat ze niet weten hoe en waar ze nou precies een pensioen kunnen aanvragen. Zorg er goed voor dat je jezelf goed laat informeren bij je eigen pensioenuitvoerder.

In de meeste gevallen krijg je zelf een aanvraagformulier van je uitvoerder enkele maanden voordat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. In het geval dat je geen bericht krijgt wordt je aangeraden om zelf contact op te nemen met je pensioenuitvoerder. Zoals je kunt zien is het een automatisch proces dat geïnitieerd dient te worden door de uitvoerder zelf. Je hoeft alleen het formulier in te vullen en te ondertekenen.

Wat te doen bij een onbekend pensioenfonds

In sommige gevallen kan het voorkomen dat je de naam van je huidige pensioeninstantie vergeten bent of dat je geen bewijs van inschrijving of een pensioenopgave heeft gekregen. Dit kan tot een behoorlijke schrik leiden voor veel onzekerheid zorgen. In dit soort gevallen zijn er verschillende stappen die je kunt zetten. Allereerst is het handig om te informeren bij je voormalige werkgever of oud collega’s om na te vragen wie de pensioenuitvoerder was.

Een andere mogelijkheid die je zou kunnen overwegen is om een vakorganisatie te benaderen om te kijken of je voormalige werkgever was aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid dat je pensioen was opgebouwd bij een verzekeringsmaatschappij. In dat geval is het handig om het Verbond van Verzekeraars te benaderen voor verdere informatie.

Wat doe je als je pensioenrechten niet compleet zijn?

Het is niet leuk als je een pensioenoverzicht ontvangt met daarin minder pensioenrechten dan dat je daadwerkelijk hebt opgebouwd. In deze gevallen is het een goed idee om contact op te nemen met je pensioenuitvoerder. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom zoiets heeft kunnen plaats vinden. Indien je het pensioen hebt laten overdragen naar een nieuwe uitvoerder staat er geen pensioen meer geregistreerd bij je oude uitvoerder.

In sommige gevallen kan het voorkomen dat de uitvoerder of de betreffende verzekeraar niet meer bestaat. In dat geval kun je een poging wagen bij de DNB om je pensioenfondsen weer terug te vinden. Voorkom dat je in situaties zoals deze wordt geplaatst en houdt je pensioen scherp in de gaten. Voorafgaand aan je pensioen zou je al kunnen informeren bij je uitvoerder of alles in orde is zodat je als het moment daar is niet tegen onverwachte obstakels aanloopt.

Aanvragen is zelden nodig

Een pensioen hoef je zelden tot nooit zelf aan te vragen. In de meeste gevallen krijg je enkele maanden voordat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt een aanvraagformulier van je pensioenuitvoerder. Mocht je dit formulier niet krijgen dan zul je zelf enkele stappen moeten ondernemen. In de meeste gevallen is het contact opnemen met je uitvoerder al voldoende om alle problemen op te lossen. Indien je overzicht niet klopt en je pensioenopgave niet in orde is kun je terecht bij verschillende instanties die je verder op weg kunnen helpen zoals de DNB, voormalig werkgevers en je eigen uitvoerder.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…