Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Pensioen na invaliditeit

Camille
3 min read

Er zijn bepaalde omstandigheden die voor extra onzekerheden kunnen zorgen bij ouderen. In daarvan is invaliditeit. Invaliditeit heeft ervoor gezorgd dat je niet meer verder hebt kunnen werken en vroegtijdig arbeidsongeschikt bent geworden. Geen nood, want hierdoor heb je aanspraak op een invaliditeitspensioen. Dit pensioen is opgebouwd naar het salaris dat je ontving voordat je arbeidsongeschikt werd verklaard. Ook wordt er rekening gehouden of je gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt werd verklaard. Voor iemand op pensioengerechtigde leeftijd die invalide is kan er een beroep worden gedaan op het ouderdomspensioen.

Je invaliditeitspensioen stopt dan maar heeft door de jaren heen wel je ouderdomspensioen opgebouwd. Indien je invalide bent geworden en een WAO uitkering ontvangt kun je onder sommige voorwaarden aanspraak maken op een invaliditeitspensioen. Leeftijd speelt hierin wel een grote rol. Al met al zijn er genoeg opties voor arbeidsongeschikte personen die een pensioengerechtigde leeftijd bereiken.

Bijverdienen naast een invaliditeitspensioen en ouderdomspensioen

Voor sommige mensen is het pensioen wat ze hebben opgebouwd niet genoeg en moeten ze een extra bron van bijverdiensten creëren om maandelijks rond te komen. Anderen vinden het thuis zitten maar niks en willen zo lang ze nog kunnen lekker aan het werk blijven en tegelijkertijd nog een leuk centje bij verdienen. Dit is zeker mogelijk. Je mag zeker bijverdienen naast een pensioen, ook in het geval je een invaliditeitspensioen of ouderdomspensioen hebt.

Houdt er wel rekening mee dat je niet boven het rechtelijk bepaalde bedrag uitkomt zodat je pensioen niet wordt ingekort. Op het moment dat je aangeeft dat je bij wilt gaan verdienen krijg je een toekenningbrief toegestuurd. In deze brief staat precies hoeveel je bij mag verdienen zonder dat je pensioen wordt ingekort. Daarnaast zul je enkele bewijsstukken naar je pensioenuitvoerder moeten sturen.

Een militair invaliditeitspensioen

Indien je militair geweest en invalide geworden bent als gevolg van werkzaamheden of activiteiten die met je militaire dienst te maken hebben gehad, dn kun je aanspraak maken op een militair invaliditeitspensioen. Wel zitten er enkele voorwaarden aan dit pensioen verbonden. Zo moet je aantonen dat je beroepsmilitair, reservist of een dienstplichtige militair bent geweest en dat je invalide bent geworden als gevolg van de werkzaamheden of opdrachten die je vanuit je militaire dienst hebt moeten vervullen. Je kunt bij verschillende pensioenuitvoerders een militair invaliditeitspensioen aanvragen. Houd er wel rekening mee dat dit pensioen slechts geldig is tot je 65 levensjaar.

Vanaf dit punt wordt je pensioen opnieuw berekend. Indien de mate van je invaliditeit vrij hoog is kun je aanspraak maken op een zogenaamde bijzondere invaliditeitsverhoging. Het bedrag waarmee het pensioen verhoogd wordt hangt af van de mate van je invaliditeit.

Invalide en een pensioen

Ook voor de invalide personen zijn er genoeg mogelijkheden op het gebied van pensioenen en inkomsten na hun pensioengerechtigde leeftijd. Een invaliditeitspensioen gaat over in een ouderdomspensioen als je de juiste leeftijd bereikt hebt. Daarnaast zijn er ook genoeg mogelijkheden om een centje bij te verdienen naast een pensioen. Het is wel belangrijk dat je niet over een bepaald vastgesteld bedrag komt anders wordt je pensioen ingekort. Voor militairen zijn er genoeg trajecten die ze onderhouden nadat ze invalide geworden zijn. De mate van invaliditeit bepaald het bedrag dat ze aan pensioen meekrijgen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…