Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Het Vegan Plan’ van Kim Vercoutere te delen. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen vijf exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!
1. Misosoep
Benodigdheden
- 1,5 liter water
- stukje kombu (5 cm)
- 2 uien, fijngesneden
- 4 wortels, in halve maantjes gesneden
- 1 prei, fijngesneden
- ½ eetlepel wakamevlokken
- 6 eetlepels rijst- of gerstmiso
- ½ eetlepel gembersap
- bieslook en/of lente-ui
Bereidingswijze
- Breng het water in een kookpot aan de kook met het stukje kombu. Voeg de uien en wortels toe en laat 10 minuten koken.
- Doe er daarna de prei bij en laat nog 3 minuten koken. Voeg tot slot de wakamevlokjes toe en kook nog eens 3 minuten.
- Los ondertussen de miso en het gembersap op in 6 eetlepels van het kookvocht en voeg dit toe aan je soep. Neem de kookpot van het vuur en laat nog een paar minuten staan voordat je opdient.
- Werk af met fris groen.
2. Vol-au-vegan
Benodigdheden
- 1 theelepel zeezout
- 8 cups water
- 3 bloemkolen, in roosjes
- 1 eetlepel olijfolie
- 3 uien, fijngesneden
- 3 tenen knoflook, geperst
- 1½ eetlepel zout
- 2 bakjes champignons, fijne halve maantje (2 x 250 gram)
- 4 bakjes vegan kipstuckjes (4 x 160 g)
- 2½ cups sojamelk
- 2 theelepels nootmuskaat
- 2 theelepels zout
- 2 eetlepels witte
- amandelpasta
- snuf peper
Bereidingswijze
- Spoel de rijst in een zeef onder stromend water en breng daarna aan de kook op een middelhoog vuur. Kook de rijst gedurende 5 minuten en voeg er een flinke snuf zeezout aan toe. Zet het vuur lager en laat de rijst nog 25 minuten verder sudderen of tot hij gaar is.
- Stoom de bloemkool gedurende 10 minuten of tot helemaal gaar.
- Verhit ondertussen de olijfolie met de uien, knoflook en het zout, laat 5 minuten stoven.
- Voeg dan de champignons toe en stoof op een hoog vuur verder gedurende 5 minuten, roer regelmatig.
- Voeg dan de kipstuckjes toe en bak gedurende 2 minuten, doof dan het vuur.
- Mix de gestoomde bloemkool glad met sojamelk, nootmuskaat, zout, witte amandelpasta en peper. Meng de bloemkoolsaus onder de champignonbereiding.
- Dien op samen met de rijst.
3. Donuts
Benodigdheden
- ¹/³ cup kokosbloesemsuiker
- 1 theelepel vanillepoeder
- ¼ theelepel zeezout
- 2 eetlepels cacaopoeder
- ½ theelepel baksoda
- 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
- ¾ cup amandelmeel
- 1 cup speltmeel
- ½ cup speltmelk
- ¼ cup zonnebloemolie
- ¼ cup ahornsiroop
- 1 theelepel appelazijn
- ¼ cup kikkererwtensap
Frosting
- 2 eetlepels witte amandelpasta
- 2 eetlepels rijststroop
- 1 eetlepel kokosolie
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Meng alle droge ingrediënten in een kom en de natte (behalve het kikkererwtensap) in een andere kom. Voeg daarna al roerend de natte ingrediënten bij de droge.
- Klop het kikkererwtensap op gedurende enkele minuten tot het een witte, stevigere
- structuur heeft en niet meer lopend is. Dit is nu aquafaba geworden. Spatel dat nu door je deeg.
- Doe het deeg in 6 donutvormpjes en bak in de voorverwarmde oven gedurende 25 minuten.
- Verhit de amandelpasta en de stroop heel even, doof het vuur en voeg de kokosolie toe.
- Zet opzij en laat afkoelen. Strijk deze frosting over de donuts.
Win 5 exemplaren van ‘Het Vegan Plan’
Heb jij grote honger gekregen van deze drie recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Lannoo vijf exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Je leest het hier!