Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Loïc voor de vrienden’ van Loïc Van Impe + win 3 exemplaren

Sien Vanneste
8 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Loïc voor de vrienden’ van Loïc Van Impe te delen. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen drie exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

Veggieburger met halloumi en aubergine

Benodigdheden voor vier personen

  • 1 basilicumplantje
  • 15 cl zonnebloemolie
  • 5 cl olijfolie
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 Spaanse peper
  • peper
  • zout
  • 2 halloumi-kazen (van elk ± 250 gr)
  • 1 aubergine
  • 1 ei
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 citroen
  • 4 buns
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gr rucola

Bereidingswijze

  • Mix een basilicumplantje met 15 cl zonnebloemolie en 5 cl olijfolie in een blender. Begin op de laagste snelheid en schakel geleidelijk tot op de hoogste snelheid. Na 2 à 3 minuten zou je een mooi gladde olie moeten hebben. Zet even opzij.
  • Schil en snijd een rode ui, een teentje knoflook en een Spaanse peper in heel kleine stukjes. Verhit ze even op een zacht vuur in een scheut olijfolie en bak ze dan 15 minuten tot de groenten volledig gesmolten en gekaramelliseerd zijn. Kruid met wat peper en zout.
  • Verhit gedurende enkele minuten een grill op hoog vuur.
  • Snijd elke halloumi in tweeën zodat je plakken van 1 cm dikte krijgt. De aubergine mag in acht dikke plakken worden gesneden. Besprenkel ze met olijfolie en kruid ze met wat peper en zout. Haal ze van het vuur en vorm vier lasagnes met telkens een plak gegrilde halloumi tussen twee plakken aubergine.
  • Doe in een hoge kom of de mengbeker van een staafmixer een ei, 1 theelepel mosterd, enkele druppels citroensap, een snufje zout en wat peper. Plaats de staafmixer erin en voeg dan de basilicumolie toe. Mix heel rustig van onder naar boven en zie, de magie werkt: je krijgt een mooie basilicummayonaise.
  • Snijd de buns doormidden en rooster ze heel even op hoog vuur op de grill.
  • Smeer op de twee helften van de buns een dun laagje basilicummayonaise. Leg de lasagne van halloumi en aubergine op de bun, voeg een flinke lepel tomaten uiensaus toe en werk af met een beetje rucola. Dek de burger toe en zet er meteen je tanden in!

Futomaki tempura van scampi’s

Benodigdheden voor vier personen

  • 300 gr sushirijst
  • 300 ml water
  • 175 ml rijstazijn
  • 25 gr suiker
  • zout
  • 1 klein blaadje kombu (naar keuze)
  • 8 grote ongepelde gamba’s
  • 1 ei
  • 1 mespuntje bakpoeder
  • 200 ml bruiswater
  • 150 gr bloem
  • 1 avocado
  • 1 komkommer
  • 1 liter frituurolie
  • 4 blaadjes nori

Bereidingswijze

  • Spoel de rijst drie keer onder koud lopend water en doe hem dan in een rijstkoker met eenzelfde hoeveelheid water. Laat 10 minuten rusten. Als je niet over een rijstkoker beschikt, gebruik dan een goede ouderwetse pan met deksel.
  • De sushi-su (uitspraak: susji-zu) is een geparfumeerd azijn die wordt gebruikt om de rijst te kruiden. Je kunt hem kant-en-klaar kopen in de supermarkt onder de naam sushiazijn. Maar je kunt hem ook heel gemakkelijk zelf maken … Zo ga je te werk. Verwarm in een steelpan op een laag vuur 175 ml rijstazijn, 25 gr suiker, een flinke snuf zout en – facultatief – een klein blaadje kombu (een Japanse alg). Verwarm 5 minuten net onder het kookpunt, haal de pan van het vuur en laat nog 5 minuten trekken voor je het kombublaadje eruit haalt. Zo simpel is het…
  • Kook de rijst in de rijstkoker volgens de aanwijzingen bij het toestel. Als je een gewone pan gebruikt, breng je de rijst onder deksel aan de kook. Vanaf dat moment laat je hem nog 15 minuten op laag vuur garen. Haal de pan van het vuur en laat nog 10 minuten rusten met gesloten deksel. Houd je sterk en weersta de verleiding om het deksel op te tillen! Je zult er me dankbaar voor zijn.
  • Verwijder de pantsers van de gamba’s, behalve het uiteinde van de staart. Verwijder het darmkanaal. Maak kleine insnijdingen over de hele lengte van de gamba’s. Daardoor blijven de garnalen mooi recht tijdens het koken.
  • Doe de gekookte rijst in een hangiri. De hangiri is een grote houten kom waarin de rijst snel afkoelt en gekruid wordt. Giet 100 ml sushi-su over de nog warme rijst en meng goed met een houten lepel. De rijst moet snel afkoelen tot lichaamstemperatuur. Je moet in totale harmonie staan met de rijst… Grapje. Laat gewoon de rijst afkoelen.

Appel-amandelcake

Benodigdheden voor zes personen

  • 500 gr appels
  • 80 gr boter
  • 270 gr suiker
  • 5 cl rum
  • 100 gr amandelschilfers
  • zout
  • 6 eieren
  • 150 gr bloem
  • 5 gr bakpoeder
  • 200 gr amandelpoeder
  • 200 gr zachte boter
  • 1 eetlepel poedersuiker

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Schil de appels en snijd ze in middelgrote blokjes. Verhit 30 gr boter in een grote steelpan, voeg de appels toe en 20 gr suiker. Laat 5 minuten stoven, giet er 5 cl rum bij en flambeer. Zet even opzij.
  • Vet een springvorm in met boter en bekleed de vorm met amandelschilfers. Draai de vorm eens om zodat je de overtollige amandelschilfers kunt opvangen. Zet dan de vorm in de koelkast.
  • Meng de eieren met 250 gr suiker, een snufje zout, 150 gr bloem, 5 gr bakpoeder en 200 gr amandelpoeder. Meng goed. Voeg dan 200 gr zachte boter toe en roer tot je een mooi homogeen mengsel krijgt. Giet dat in de springvorm. Verdeel de appels erover en strooi de rest van de amandelschilfers erover.
  • De cake mag ongeveer 1 uur in de oven. Laat hem gedeeltelijk afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Strooi er nog een beetje poedersuiker over en… haast je om een stuk te bemachtigen, want hij verdwijnt in no time!

Win 3 exemplaren van ‘Loïc voor de vrienden’

Heb jij grote honger gekregen van deze drie recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Lannoo drie exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Je leest het hier!

Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…