scrollTop top

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Veggie of vegan, lekker simpel’ + win 3 exemplaren

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Veggie of vegan, lekker simpel’ + win 3 exemplaren

Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Veggie of vegan, lekker simpel’ te delen. Als je nog meer inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen ook drie exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

1. Crispy bloemkoolroosjes met kruidige tartaarsaus

Benodigdheden voor 6 personen (hapjes) of voorgerecht voor 4

Voor de bloemkoolroosjes:

  • 12 bloemkoolroosjes
  • 1 ei of 4 eetlepels bloem + 1 dl water
  • 1 eetlepel citroensap
  • 50 g paneermeel
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 koffielepel chilivlokjes
  • 1/2 koffielepel zout
  • frituurolie

Voor de tartaarsaus:

  • 100 g bloemkool
  • 2,5 dl mayonaise of veganaise
  • 2 koffielepels dragon
  • 3 eetlepels gehakte
  • peterselie
  • 3 augurkjes, in kleine stukjes
  • 16 zure zilveruitjes, in tweeën
  • peper en zout

Bereidingswijze

  • Maak eerst de tartaarsaus: verdeel de bloemkool in kleine roosjes en kook ze in 2 minuten beetgaar. Giet ze af en laat ze afkoelen.
  • Snijd of hak de bloemkoolroosjes in nog kleinere stukjes.
  • Roer de stukjes bloemkool, augurk en zilverui door de mayonaise of veganaise en voeg de peterselie en dragon toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Maak nu de bloemkoolroosjes.
  • Verwarm de frituurolie op 170 °C.
  • Roer het ei los en meng het citroensap erdoor samen met een snufje zout.
  • Vermeng de bloem met het water, het citroensap en een snufje zout.
  • Vermeng het paneermeel met sesamzaad, tijm, chilivlokjes en zout.
  • Haal de bloemkoolroosjes een voor een door het ei of bloempapje en vervolgens door het paneermeel.
  • Frituur ze 2 minuten zodat ze goudbruin kleuren.

2. Tomaten-auberginestoofpotje met kikkererwten, munt en kaneel, en zoeteaardappelpartjes

Benodigdheden voor 4 personen

  • 1 ui, in grote stukken
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 gele of rode paprika, in stukken
  • 2 aubergines, in blokjes
  • 6 tomaten, in stukjes
  • 200 g gare kikkererwten (mag uit blik, uitgelekt)
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1 koffielepel kaneel
  • 3 eetlepels gedroogde munt (bijvoorbeeld uit theezakjes)
  • peper en zout
  • olijfolie

Voor de zoeteaardappelpartjes:

  • 4 zoete aardappelen (samen ongeveer 800 g)
  • olijfolie
  • chilivlokjes en zout

Bereidingswijze

  • Bak eerst de zoete aardappeltjes.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Snijd de ongeschilde zoete aardappelen in de lengte in vieren. Leg de parten op een ingevette ovenschaal.
  • Bestrijk de snijvlakken met wat olijfolie en kruid ze met wat chilivlokjes en zout.
  • Bak de zoete aardappelen 30 minuten in de oven.
  • Maak intussen het auberginestoofpotje.
  • Stoof de ui in wat olijfolie gaar.
  • Voeg de knoflook en de paprika toe en bak ze even mee.
  • Voeg de aubergine- en tomatenstukjes toe. Kruid met kurkuma, kaneel, gedroogde munt, peper en zout.
  • Voeg de kikkererwten en 2 dl water toe en laat het stoofpotje 20 minuten stoven op een zacht vuurtje, zodat de auberginestukjes door en door gaar zijn.

3. Amandelcake met blauwe bessen, tijm en olijfolie

Benodigdheden voor 6 personen, voor een springvorm van 24 cm doorsnee

  • 1,5 dl olijfolie
  • 3 eieren of 150 g zijden tofu
  • 150 g rietsuiker
  • 100 g zelfrijzende bloem
  • 100 g amandelmeel
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 1/2 koffielepel zout
  • 2 koffielepels tijm
  • 125 g blauwe bessen

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Mix de eieren of zijden tofu met de olijfolie.
  • Vermeng de suiker met de zelfrijzende bloem, het amandelmeel, het bakpoeder, het zout en de tijm.
  • Giet het natte mengsel erbij en roer alles goed om.
  • Verdeel het beslag over een ingevette taartvorm en verdeel de bessen erover.
  • Bak de cake 30 minuten in de oven.

Win 4 exemplaren van ‘Veggie of vegan, lekker simpel’

€22,50, Manteau

Heb jij grote honger gekregen van deze recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben we goed nieuws, want wij mogen van Manteau drie exemplaren wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje in je boekenkast te mogen plaatsen? Je leest het hier!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

  • Wereld
  • Aantal
    besmettingen
    229.227.642
  • Aantal
    doden
    4.706.115
  • België
  • Aantal
    besmettingen
    1.226.682
  • Aantal
    doden
    25.524

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!