Weet jij – alweer – niet wat te koken? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Veggie of vegan, lekker simpel’ te delen.
1. Crispy bloemkoolroosjes met kruidige tartaarsaus
Benodigdheden voor 6 personen (hapjes) of voorgerecht voor 4
Voor de bloemkoolroosjes:
- 12 bloemkoolroosjes
- 1 ei of 4 eetlepels bloem + 1 dl water
- 1 eetlepel citroensap
- 50 g paneermeel
- 2 eetlepels sesamzaad
- 1 eetlepel tijm
- 1 koffielepel chilivlokjes
- 1/2 koffielepel zout
- frituurolie
Voor de tartaarsaus:
- 100 g bloemkool
- 2,5 dl mayonaise of veganaise
- 2 koffielepels dragon
- 3 eetlepels gehakte
- peterselie
- 3 augurkjes, in kleine stukjes
- 16 zure zilveruitjes, in tweeën
- peper en zout
Bereidingswijze
- Maak eerst de tartaarsaus: verdeel de bloemkool in kleine roosjes en kook ze in 2 minuten beetgaar. Giet ze af en laat ze afkoelen.
- Snijd of hak de bloemkoolroosjes in nog kleinere stukjes.
- Roer de stukjes bloemkool, augurk en zilverui door de mayonaise of veganaise en voeg de peterselie en dragon toe.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Maak nu de bloemkoolroosjes.
- Verwarm de frituurolie op 170 °C.
- Roer het ei los en meng het citroensap erdoor samen met een snufje zout.
- Vermeng de bloem met het water, het citroensap en een snufje zout.
- Vermeng het paneermeel met sesamzaad, tijm, chilivlokjes en zout.
- Haal de bloemkoolroosjes een voor een door het ei of bloempapje en vervolgens door het paneermeel.
- Frituur ze 2 minuten zodat ze goudbruin kleuren.
2. Tomaten-auberginestoofpotje met kikkererwten, munt en kaneel, en zoeteaardappelpartjes
Benodigdheden voor 4 personen
- 1 ui, in grote stukken
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 gele of rode paprika, in stukken
- 2 aubergines, in blokjes
- 6 tomaten, in stukjes
- 200 g gare kikkererwten (mag uit blik, uitgelekt)
- 1 koffielepel kurkuma
- 1 koffielepel kaneel
- 3 eetlepels gedroogde munt (bijvoorbeeld uit theezakjes)
- peper en zout
- olijfolie
Voor de zoeteaardappelpartjes:
- 4 zoete aardappelen (samen ongeveer 800 g)
- olijfolie
- chilivlokjes en zout
Bereidingswijze
- Bak eerst de zoete aardappeltjes.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Snijd de ongeschilde zoete aardappelen in de lengte in vieren. Leg de parten op een ingevette ovenschaal.
- Bestrijk de snijvlakken met wat olijfolie en kruid ze met wat chilivlokjes en zout.
- Bak de zoete aardappelen 30 minuten in de oven.
- Maak intussen het auberginestoofpotje.
- Stoof de ui in wat olijfolie gaar.
- Voeg de knoflook en de paprika toe en bak ze even mee.
- Voeg de aubergine- en tomatenstukjes toe. Kruid met kurkuma, kaneel, gedroogde munt, peper en zout.
- Voeg de kikkererwten en 2 dl water toe en laat het stoofpotje 20 minuten stoven op een zacht vuurtje, zodat de auberginestukjes door en door gaar zijn.
3. Amandelcake met blauwe bessen, tijm en olijfolie
Benodigdheden voor 6 personen, voor een springvorm van 24 cm doorsnee
- 1,5 dl olijfolie
- 3 eieren of 150 g zijden tofu
- 150 g rietsuiker
- 100 g zelfrijzende bloem
- 100 g amandelmeel
- 1 koffielepel bakpoeder
- 1/2 koffielepel zout
- 2 koffielepels tijm
- 125 g blauwe bessen
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Mix de eieren of zijden tofu met de olijfolie.
- Vermeng de suiker met de zelfrijzende bloem, het amandelmeel, het bakpoeder, het zout en de tijm.
- Giet het natte mengsel erbij en roer alles goed om.
- Verdeel het beslag over een ingevette taartvorm en verdeel de bessen erover.
- Bak de cake 30 minuten in de oven.