Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het was al 345 kilo per jaar, maar nu blijkt dat we dubbel zoveel voedsel verspillen als werd gedacht

Mick Van Loon
2 min read

In de EU wordt bijna dubbel zoveel voedsel verspild dan eerder werd geschat, blijkt uit een nieuw rapport. Elk jaar wordt nu ongeveer 153 miljoen ton voedsel in de EU verspild, en dat is meer dan de totale voedselimport. De hoeveelheid tarwe alleen al die in de EU wordt verspild, is gelijk aan ongeveer de helft van de tarwe-export van Oekraïne.

De vorige studie, uit 2016, schatte nog dat de voedselverspilling in de EU ongeveer 87 miljoen ton bedroeg. Uit die cijfers bleek toen dat in ons land per inwoner 345 kilo eten werd verspild per jaar, waarmee we tweede staan in Europa. Alleen de Nederlanders verspillen nog meer: 541 kilo. Gezinnen zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van die verspilling, de rest gebeurt in het productie- en verkoopproces.

Derde van fruit en groenten die we kopen, belandt bij het vuilnis

Een derde van al het fruit en groenten die we kopen bijvoorbeeld, belandt bij het vuilnis. Volgens het nieuwe rapport zouden we makkelijk de inflatie van de voedselprijzen kunnen doorprikken door simpelweg de verspilling aan banden te leggen. ‘In een tijd van hoge voedselprijzen en een crisis in de kosten van levensonderhoud, is het een schandaal dat de EU mogelijk meer voedsel weggooit dan het importeert’, reageerde Frank Mechielsen, de directeur van Feedback EU, dat de studie publiceerde, in The Guardian.

In het Europese parlement zal naar verwachting later dit jaar een voorstel ingediend worden om de afvalberg met 50% te verminderen tegen 2030 via wat ’s werelds eerste wettelijk afdwingbare doelen om voedselverspilling tegen te gaan zouden zijn. Dat laatste is belangrijk. Alle EU-landen hadden immers al toegezegd de voedselverspilling te halveren binnen de doelstellingen van de Verenigde Naties voor duurzame ontwikkeling. Maar bijna 10 jaar later is daar niet veel van terecht gekomen.

Door Mick Van Loon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…