Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hierop moet je letten als je een nieuwe pan koopt

Lore
3 min read

Fijn kookgerei maakt het koken makkelijker en leuker. Goede pannen horen hier zeker bij. Maar hoe kies je een goede pan uit? In dit artikel lees je 6 tips voor het kopen van een nieuwe pan.

1: Geschikt voor jouw warmtebron?

Allereerst is het belangrijk om te controleren of de pan geschikt is voor de warmtebron die je thuis hebt. Je vindt deze info op de onderkant van de pan of op de verpakking. Vaak staan de verschillende warmtebronnen, zoals inductie, gas of keramisch, met icoontjes aangegeven.

2: Bescherm je handen

Bij sommige pannen kunnen de handvaten of de steel flink warm worden tijdens het koken. Vind jij het ook vervelend om telkens een doek of ovenwanten te moeten gebruiken om de pan vast te pakken? Vraag dan na of de handvaten of de steel van de pan die je op het oog hebt heet worden tijdens het koken.

3: In de vaatwasser?

Als je thuis een vaatwasser hebt staan, is het natuurlijk wel zo fijn als je pannen daar gewoon in kunnen. Controleer daarom ook of de pan geschikt is voor de vaatwasser. Houd er wel rekening mee dat veel pannen sneller slijten als je ze in de vaatwasser doet, ook als ze hier wel gewoon geschikt voor zijn.

4: Antiaanbaklaag

Een antiaanbaklaag is superfijn. Je eten koekt en brandt niet aan en je hebt minder of zelfs helemaal geen vet of olie nodig. Bovendien zijn deze pannen een stuk makkelijker af te wassen.

Een nadeel van antiaanbakpannen is dat bij sommige exemplaren, namelijk die met een synthetische laag, schadelijke stoffen (PFAS) gebruikt worden tijdens het productieproces. Bij het gebruik van die pannen kunnen ook giftige stoffen vrijkomen bij oververhitting. Bij keramische antiaanbakpannen zoals die van GreenPanTM, hoef je jezelf hier geen zorgen over te maken. Die zijn namelijk gemaakt van natuurlijke materialen en vrij van schadelijke stoffen.

5: Twee handgrepen?

Bij grotere pannen is het wel zo fijn dat je ze met twee handen op kunt pakken. Als ze helemaal gevuld zijn, kunnen ze immers te zwaar zijn om enkel aan een steel op te tillen. Check bij het kopen van grotere pannen daarom of de pan een tweede greep heeft.

6: Hoe zwaar is de pan?

Je denkt er misschien niet zo snel aan bij het kopen van een pan, maar het gewicht is ook een belangrijke factor. Sommige pannen, zoals een gietijzeren pan, zijn van zichzelf al zwaar. Als ze dan ook nog eens vol zitten, zijn ze minder makkelijk te hanteren. Dit kan een nadeel zijn als je niet veel kracht in je polsen hebt.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…