Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe komt het dat je haar grijs wordt en hoe kan je het voorkomen?

Camille
3 min read

Veel vrouwen en ook mannen geven hun haar een kleurtje, vaak ook op latere leeftijd. Dit is omdat ze grijs beginnen te worden of het al helemaal zijn. Maar hoe komt het dat je haar grijs wordt? En hoe kan je het voorkomen? Is dat überhaupt wel mogelijk?

Grijs worden op verschillende leeftijden

Wanneer je grijs gaat worden, kan per persoon verschillen. Zo wordt de één al grijs als twintiger, terwijl de ander tot op heel erg hoge leeftijd zijn of haar eigen haarkleur blijft houden. Ook zijn er verschillen per afkomst in het grijs worden. Net zoals iemand bruine ogen van zijn of haar vader kan erven, zo kan dat ook met gebeuren met de leeftijd waarop je grijs gaat worden.

Grijs haar, hoe komt dat eigenlijk?

In een enkel geval kan het zijn dat je grijs wordt door slechte voeding, ziekte, stress of roken. Het grijs worden begint vaak bij de slapen. Daarna zal het zich over de rest van het hoofdhaar en ook het lichaamshaar gaan verspreiden. Bij mannen komt de eerste grijze haar vaak voor in hun baard.

Wat is grijs haar dan eigenlijk?

Grijs haar is het gevolg van een veranderde eiwitsynthese. Hierdoor is er een verlies van melanine, het pigment dat kleur aan ons haar geeft. De concentratie van melanine in het haar neemt af en het haar wordt dan grijs. Wanneer de melanine volledig zal verdwijnen, wordt het haar kleurloos en dus wit.

En hoe moet je het grijze haar dan voorkomen?

Er is eigenlijk vrijwel niets aan te doen om grijze haren te voorkomen. Maar mocht je eventuele dingen uit willen sluiten, stop dan met roken, vermijd zoveel mogelijk stress en eet gezond. Ziek worden heb je niet altijd in de hand, maar door gezond te leven zal je ook minder gauw ziek kunnen worden. Toch heb je dan nog steeds geen zekerheid, je kunt nog steeds gewoon grijze haren krijgen. Verder kun je je haren gaan verven, om zo het grijs te maskeren. Er zijn meer dan genoeg producten op de markt, waarmee je de haren op je hoofd van een kleurtje kunt voorzien.  Maar ook is het natuurlijk mogelijk om er niets aan te doen. Een mooie kop met grijs haar kan erg karaktervol zijn, vooral bij mannen. Hoe grijzer, hoe wijzer! Dus je kunt je haren verven of juist niet, het is maar net wat jij zelf het mooiste vindt staan.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…