Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De vraag op ieders lippen: hoe lang duurt het vooraleer het coronavaccin werkt?

Gezond.be
2 min read

De eerste hulpverleners en rusthuisbewoners hebben intussen een eerste spuit met het coronavaccin gekregen. Maar vanaf wanneer ben je nu eigenlijk beschermd tegen het virus?

Allereerst moet je er rekening mee houden dat geen enkel vaccin een perfecte bescherming biedt. Dat geldt trouwens ook voor het griepvaccin. Het vaccin van AstraZeneca en Pfizer en Moderna zou 94 tot 95 procent kans op bescherming bieden. Die bescherming begint na de eerste spuit op te bouwen, ook bij vaccins waarvoor je twee prikken moet krijgen. Krijg je je tweede injectie? Dan wordt je weerstand tegen het virus trapsgewijs groter.

Voor het AstraZeneca/Pfizer-vaccin en dat van Moderna geldt dat je tien tot veertien dagen na de eerste dosis antistoffen begint aan te maken. Dan ben je al beschermd, maar dus nog niet optimaal. Na drie tot vier weken volgt een tweede dosis. Dan duurt het nog tien dagen eer je helemaal beschermd bent, of zo goed als dat kan.

Blijf voorzichtig!

Hoe lang blijf je beschermd? Dat is nog niet helemaal duidelijk, maar momenteel gaan producenten ervan uit dat je een jaar beschermd bent. Dat is beter dan corona krijgen en zo antistoffen opbouwen: in de meest pessimistische studies beschermt dat je voor slechts enkele maanden.

Opgelet: het is nog niet duidelijk of je, na vaccinatie, het virus nog kan doorgeven of niet. Het is dus nog steeds nodig om een masker te dragen, afstand te houden en je handen te wassen nadat je gevaccineerd bent.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…