Hoe maak je de ideale guacamole?

hoe-maak-je-ideale-guacamole.jpg

De avocado is de laatste jaren ongelooflijk populair geworden. Het wordt aan allerlei gerechten toegevoegd wegens zijn hoge voedingswaarde, lekkere smaak en rijke textuur. Het is het belangrijkste ingrediënt van aan onze favoriete gerecht: guacamole. Benieuwd hoe je de ideale guacamole maakt?

Het is zeer makkelijk om zelf guacamole te maken, ofwel in een blender of gewoon geplet met een vork. Het belangrijkste ingrediënt voor dit recept, zijn rijpe avocado's waarvan het vruchtvlees zacht genoeg is om het met een vork te pletten. Het is ook belangrijk om de stukjes tomaat niet te pletten doorheen de saus, zo behoud je de mooie groene kleur. En om te bekomen dat de groene kleur nog mooier presenteert en behouden blijft kan men olijfolie toevoegen: mag wel maar hoeft helemaal niet want avocado op zich is al vet genoeg.

Ingrediënten (voor 1 schaaltje guacamole)

  • 2 avocado’s
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • Sap van 1 1/2 limoen
  • 1 rijpe tomaat
  • Snufje zout en vers gemalen zwarte peper
  • Optioneel: halve rode peper zonder zaadjes, fijngesneden

Zo maak je het klaar

  1. Snijd de avocado's doormidden. Haal de 2 helften met een licht draaiende beweging van elkaar. Verwijder de pit en haal met een lepel het vruchtvlees eruit.
  2. Snijd de look, het sjalotje en de tomaat in kleine stukjes.
  3. Doe vervolgens de stukjes guacamole, de look en het sjalotje in eenzelfde potje en blend dit geheel of plet hetl goed met een vork door elkaar.
  4. Pers de limoen uit en snijd de rode peper, zonder zaadjes, fijn. Roer nu alles goed door elkaar.
  5. Verwijder de zaadjes uit de tomaat, snijd het vruchtvlees in stukjes en meng het voorzichtig door de guacamole.
  6. Proef en voeg peper en zout naar smaak toe.

Deze guacamole is lekker bij enchilada, burrito of tortilla chips.